Berat kandili nedir? Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları…

Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. Peki, Berat Kandili gecesi neler yapılır?

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları…

Berat Kandili, Ramazan Ayı öncesi günahların mağfiret bulduğuna inanılan kutsal bir gecedir. Berat kandili, bulunduğumuz 2021 senesinde 27 Mart 2021 Cumartesi gecesi idrak ediliyor. Ramazan ayının habercisi olan Berat kandili, oldukça bereketli olduğu için müslüman aleminin içinde rahmet gecesi adı ile de anılır. Berat kandilinin önemi ise Kur'an - ı Kerim'in tamamlandığı gece olmasıdır. Bu sebeple bütün islam alemi için Berat kandili son derece kutsaldır. Müslümanlar, Berat kandilini bir ganimet olarak bilir, kaza namazı kılar ve Kur'an - ı Kerim okurlar.

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 1

BERAT KANDİLİ NEDİR?

Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına topluca indirildiği gece olarak düşünülmektedir. Bu duruma "inzâl" adı verilir. Kadir Gecesi'nde ise Kur'an - ı Kerim, Hz. Muhammed'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Bu duruma ise "tenzîl" adı verilir.

Berat, iki şey arasında bir ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması ya da kişinin yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, borç, günah ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir.

Beratın özünde, günahlardan arınma ve Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı bulunur. Bu gecede Allah, affı ve bağışlamasının çok olacağını müjdelendiği için, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan olan şaban ayının on beşinci gecesi idrak edilir.

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 2

BERAT KANDİLİNİN ÖNEMİ

Berat gecesi islam alemi tarafından kutsal sayılmış, Berat gecesinin; diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, Berat gecesinde daha fazla ibadet edilmesi müslümanlar tarafından âdet halini almıştır. Hz. Muhammed’in, “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu da rivayet edilmektedir.

Diğer bir rivayete göre ise Hz. Muhammed, “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!' der"

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 3

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Berat Kandili, mübarek üç ayların içerisinde yer alan Şaban ayının 15. gecesine denk geliyor. Bu sene Berat Kandili, 27 Mart 2021 Cumartesi günü idrak edilmektedir.

BERAT KANDİLİNDE NE OLDU?

Hiç şüphesiz ki Beratın en derin anlamı af ve bağışlanmadır. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!..” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir. Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından yeryüzüne melekler gönderilir. Bu gecede önemli, hikmetli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır. Bu gece bağışlanma ve af gecesidir. Allah’ın rahmetinin coştuğu gecedir. Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.

Cenab-ı Hak, rivayete göre Kur’an’ın Levh-i Mahfuz’dan dünyaya indirildiği Berat gecesi için Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor; “Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.” (Duhan, 44/1-4) Böyle bir geceyi ganimet bilip dua, zikir ve ibadete yönelerek amel defterini zenginleştirmek, Allah’ın kulları için bulunmaz bir fırsattır. 

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 4

KANDİL GECESİ YAPILMASI TAVSİYE EDİLEN İBADETLER

1. İstiğfar:

2. Salevat-ı Şerife (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)

3. Fatiha-i Şerife

4. Ayet'ül-Kürsî

5. Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)

6. 14 kere Yâsîn, Yâsîn ... dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.(Yâsîn-i Şerîf'te 7 zahiri, 7 batini "Mübîn" vardır. Böylece o da 14 olur.)

7. İhlas-ı Şerif

8. Felak Sûresi

9. Nâs Sûresi

10. "Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l- azîm." duası 14 kere.

11. Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir.(Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 5

BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

100 Rekatlık Namaza "Ya Rabbi,senin rıza-i şerifin için namaza.Beni afv-ı ilahine,feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpden,dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip,süeda(iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına,hayır namazına" diye niyet edilebilir.

Her rek'atte bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur. İki rek'atte bir selam verilerek 100 rek'ata tamamlanır. 100 rek'at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir. 100 Rekatlık namazın vakti, yatsı namazıyla başlayıp, imsak kesilinceye kadar devam eder.

Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. 100 rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatte 100 def'a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile 100 rek'at kılmak daha faziletlidir.Zira bu namazın özelliği, yapılan secdelerin çok olmasıdır.

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 6

2021 RAMAZAN AYI NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?

Ramazan ayı bu yıl 13 Nisan 2021 tarihinde başlayacak. Müslümanlar bu tarihten itibaren farz olan oruç ibadetini yerine getirecek. Orucun son günü ise 12 Mayıs'ta Ramazan Bayramı arifesinde tutulacak.

İLK ORUÇ NE ZAMAN TUTULACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen dini günler ve aylar takvimine göre 2021 Ramazan ayı 13 Nisan'da başlayacak.

Müslümanlar ilk oruç için 12 Nisan gecesi sahura kalkacak. Ramazan ayı 12 Mayıs'ta bitecek.

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 7

BERAT KANDİLİ MESAJLARI 2021 

Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle.(İbrahim 40) Berat Kandimizi mübarek olsun.

Ey affı tecyizesinin önünde rahmet tahtının sultanı! İçimizi sana döküyor, kusurlarımızı sana açıyor ve bize yeniden insan olma yollarını göstermeni diliyoruz. Hayırlı Kandiller.

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 8
Allah'ım! Efendimiz Muhammed'e, âline, ashabına ve ihvanına, Senin razı olacağın şekilde ve onun hakkını eda edecek bir surette salât ve selâm et, bize ve dinimize selâmet ver. Âmin! Hayırlı Kandiller.

Her sabah güneşle doğan umutlar, her yeni bahar ile tazelenen mutluluklar ve açan her yeni çiçekte gizlenen güzellikler sizinle olsun. Berat Kandiliniz mübarek olsun.

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 9
Dili Bismillah olanın işi yarım kalmaz, sözü İnşallah olanın planı bozulmaz. Gözü Maşallah olanın içi kararmaz. Zikri Subhanallah olanın eksiği olmaz. Şükrü Elhamdulillah olanın rızkı azalmaz. Anahtarı iman olanın açamayacağı kapı olmaz. Berat Kandiliniz Mübarek olsun.

Ey Yüce Rabbimiz! Evlerimizden bereketi, dillerimizden duayı, kaplerimizden imanı, hayatımızdan Resulünün sünnetini ve sevgisini eksik etme (Amin). Hayırlı Kandiller.

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 10

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 11

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 12

Berat kandili nedir?  Berat Kandili gecesi neler yapılır? Berat Kandili mesajları… - Resim : 13