Beşiktaş'taki yangın faciasından yeni ayrıntılar! Ölenlerin yakınları ve kurtulan bir çalışan anlattı: "Bu bir iş cinayeti"

İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki 'Masquerade' isimli gece kulübünde çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetti. Faciayla ilgili soruşturma sürerken ölenlerin yakınları ve yangından kurtulan bir çalışan, olayla ilgili ayrıntıları anlattı.

Beşiktaş'taki yangın faciasından yeni ayrıntılar! Ölenlerin yakınları ve kurtulan bir çalışan anlattı: "Bu bir iş cinayeti"

Gayrettepe Mahallesi’ndeki bir binanın eksi bir ve eksi ikinci katındaki kulüpte yapılan tadilat sırasında gündüz saatlerinde yaşanan yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 kişiden sekizi tutuklandı.

Olayla ilgili hazırlanan ön bilirkişi raporunda çeşitli ihmal ve kusurlar bulunduğu belirtildi.
BBC Türkçe’nin görüştüğü, yaşamını yitirenlerin arkadaşları ve aile üyeleri ile faciadan kurtulan bir çalışan, olayda birçok ihmalin iç içe geçtiğini savundu.

“Yangının seçim sonrasına denk geldiği için olması gerektiği kadar gündeme gelmediğini” ifade eden bu kişiler, yas sürecinin ardından hukuki mücadele başlatacaklarını söyledi.

Beşiktaş'taki yangın faciasından yeni ayrıntılar! Ölenlerin yakınları ve kurtulan bir çalışan anlattı: "Bu bir iş cinayeti" - Resim : 1

"A'DAN Z'YE TEDBİRSİZLİK VARDI"

BBC Türkçe’ye konuşan, yangından kurtulan kulüp çalışanlardan biri “Dükkanda A’dan Z’ye tedbirsizlik vardı” dedi.

İsminin yazılmaması kaydıyla konuşan çalışan, “Ramazan döneminde işyerinde tadilat olduğunu, bir yandan usta ve işçi ekiplerinin mekâna gidip çalıştığını, diğer yandansa mekânın personeli olarak kendilerinden de oraya gidip çalışmalarının istendiğini” anlattı.

Tadilat sırasında ise hiçbir tedbir alınmadığını savundu:

"YANGIN OLMASA DAHİ TEHLİKELİYDİ"

“Komilik, garsonluk vs. yapan insanlar bunlar. Sen niye bu çocukları boşu boşuna o dükkana getiriyorsun? Bu insanların hiçbir inşaat bilgisi yok. Biz birkaç saat çalışıyorduk, sonra duruyorduk. Kimsede baret yok, maske yok. Toz oluyordu, demir kaldırıyorduk, yükseklere çıkıyorduk. Yangın olmasa dahi tehlikeliydi. Hiç tedbir yoktu.

Bu kişi, mekânda, yangın durumunda nereden çıkılacağına dair herhangi bir işaret bulunmadığını, yangın tüplerinden bazılarının çalışmadığını, havalandırma sistemlerinin de çalışır durumda olmadığını savundu.

Kendisinin kurtulmasını ise şöyle anlattı:

“Ben saniyelerle kurtuldum. Depo çıkış kapısına yakındım. Tahtaları alıp molozların yanına atıyorduk. Yangın olduğundan hemen müdahale etmeye çalıştım ama çok fazla duman vardı, içeri giremedim. ‘Arkadaşlar buradan çıkın’ diye sesimi duyurmaya çalıştım.

"BU OLAY TAMAMEN BİR İŞ CİNAYETİDİR"

"Birçok insan ise yangından dolayı bu kapıya değil de başka bir taraftaki müşteri çıkış kapısına doğru yönelmiş. Orada uzun bir koridor vardı. O kapı da anlatıldığına göre kapalıymış. Zaten o kadar ağır bir duman vardı ki insan hemen bayılır. Normal bir duman değildi, çok ağırdı.”

Bu çalışan yaşananlara, “Bu olay tamamen bir iş cinayetidir” diyerek tepki gösterdi.

Beşiktaş'taki yangın faciasından yeni ayrıntılar! Ölenlerin yakınları ve kurtulan bir çalışan anlattı: "Bu bir iş cinayeti" - Resim : 2

17 yaşındaki Efe Demir de yangında yaşamını yitirenler arasında yer aldı.

Efe Demir'in babası Adem Demir yaşananlara, "Bu yangın, 29 kişinin cinayetidir" diyerek tepki gösterdi.

Baba Demir emniyette verdiği ifadesinin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.
Oğlunun mobilya ve dekorasyon alanında çalıştığını söyleyen Demir, “O, meslek sahibi olmak istiyordu. Dışarıdan okulunu okuyordu. ‘Hem okuyup hem çalışayım baba, bir meslek sahibi olayım’ diyordu. O gün orada çalışıyordu. Mobilya dekorasyon üzerine oraya montaja gitmişlerdi" dedi.

Baba Demir, “Efe bana, 'Burada Allah korusun bir şey olsa nasıl çıkarız bilmiyorum' diyordu. İçine mi doğdu artık bilmiyorum” diye konuştu.

“Bundan sonraki süreci de takip edeceğiz. Olayın arkasındayım babası olarak” diye de ekledi.

Beşiktaş'taki yangın faciasından yeni ayrıntılar! Ölenlerin yakınları ve kurtulan bir çalışan anlattı: "Bu bir iş cinayeti" - Resim : 3

BİLİRKİŞİ RAPORU DEHŞETE DÜŞÜRDÜ

Savcılığın tutuklamaya sevk yazısında, “şüphelilerin kusurlu oldukları, iş yerinin fenni ve teknik açıdan çalışmaya elverişli şekilde tutulması amacıyla üzerlerine düşen yasanın yüklediği yükümlülükleri yerine getirmedikleri ve bu sebeple birden fazla kişinin ölümüne sebep oldukları” belirtildi.

Ön bilirkişi raporunda ise “kulübün tüm kısımlarında aynı anda çalışma yapıldığı için çok fazla çalışan içeride olduğu, yangına ilk olarak çalışanlar tarafından müdahale edildiği ancak başarı sağlanamadığı, yangının bir dakikadan az süre içerisinde büyüdüğü ve çıkış yolunun alevlerle kesildiği” aktarıldı.

Raporda, “yanıcı malzemelerin iş yerinde depo edildiği, açık kaynak yapıldığı ve kaynak çapaklarının etrafa sıçradığı, yangın çıkış kapılarının kapalı olduğu, yangın söndürme sisteminin çalışmadığı, ayrıca ifadelere göre yangın söndürme tüplerinin bir kısmının çalışmadığına” dikkat çekildi.

Raporda, “mahsur kalan 29 çalışanın yangın esnasında oluşan yüksek ısı ve karbonmonoksit gazından etkilenerek eks oldukları (öldükleri) tahmin edilmektedir” ifadesi yer aldı.

Ajanslar; iş yerinin ruhsatlandırılması, çalışma izni ve esasları ile süreç içindeki denetimlerine dair tüm bilgi ve belgelerin toplanmakta olup, ilgili kamu ve belediye görevlileri hakkında soruşturma başlatılacağının öğrenildiğini de aktardı.