BES'te yeni dönem! Devlet katkısı artacak

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısının yükseltilmesi görüşmelerinin yarın mesaisine başlayacak TBMM Genel Kurulu'nda gündeme gelmesi bekleniyor. Uzmanlar BES'in mevcut konjonktürde alternatif bir yatırım olabileceğini ifade ediyor. İşte bilinmesi gerekenler...

BES'te yeni dönem! Devlet katkısı artacak

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısının yükseltilmesine ilişkin düzenlemenin 18 Ocak 2021 Salı günü gerçekleştirilecek TBMM Genel Kurulu'nda masada olması bekleniyor.

Yeni düzenleme ile daha önce yüzde 25 olan devlet katkısının yüzde 30'a çıkarılması planlanırken, uzmanlar BES'in mevcut konjonktürde alternatif bir yatırım aracı olarak talep gördüğünü ifade ediyor.

Devlet katkısının yükseltilmesi ile BES’e aylık 1.000 lira yatıran bir kişi için devletin aylık 250 lira olarak yaptığı katkı yasa çıktıktan sonra 1.000 lira yatıran kişiye aylık 300 lira, yıllık da 3.600 lira olacak.

Peşin ödemeler

Yeni yasa peşin ödeme yapanlar için de yüzde 30 katkıdan yararlanma imkanı mevcut. Ancak yasa katkı yasa devreye girmeden önceki yılları kapsamıyor. Sisteme peşin katkı payı ödeyenler için yeni düzenleme ile bir ayrıcalık getiriliyor. Diyelim ki, sisteme 100 bin lira yatırdınız. Bugün için bunun 60 bin lirasından yararlanabiliyorsunuz ve devlet 18 bin lira katkı yapıyor; kalan 40 bin lira ise devlet katkısına konu olamıyor. Yasa çıktıktan sonra kalan o, 40 bin lira, gelecek yıla aktarılacak ve bundan da yüzde 30, yani 12 bin lira, katkı alabileceksiniz. Öyle ki, gelecek yıl sisteme hiçbir ödeme yapmasanız bile 12 bin lira devlet katkısı hakkınız olacak.

Üst sınır ne kadar oldu?

BES katılımcılarının devlet katkısından yararlanacağı üst sınır hem asgari ücretle hem de katkının yüzde 30 çıkması ile değişti. BES’te en yüksek yararlanacağınız devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücret toplamının yüzde 30’u ile sınırlı. Bu yıl asgari ücretin brüt aylık tutarı 5 bin lira, yıllık da 60 bin lira oldu. Buna göre de bu yıl yararlanacağınız en yüksek devlet katkısı tutarı 18 bin lira. Sisteme 2022 yılında 60 bin lira katkı payı öderseniz devlet de hesabınıza 18 bin lira yatıracak.