Beyaz Saray açıkladı! ABD ve İsrail'in Refah'a alternatif yaklaşım planı

ABD ve İsrailli yetkililer, dün Refah konusunda video konferans yoluyla görüşme gerçekleştirdi. ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Matthew Miller, görüşmeyle ilgili olarak Refah'ta kalan Hamas taburlarıyla başa çıkmak için alternatif bir yaklaşım ortaya koymaya çalıştıklarını kaydetti.

Beyaz Saray açıkladı! ABD ve İsrail'in Refah'a alternatif yaklaşım planı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile Refah konusunda videokonferans yoluyla görüşme gerçekleştirdi. 

Beyaz Saray’dan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada,

“Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile birlikte bugün İsrailli muhataplarıyla videokonferans yoluyla Stratejik Danışma Grubunu (SCG) topladı. İsrail tarafına Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve Stratejik İşlerden Sorumlu Bakan Ron Dermer başkanlık etti. Her iki taraf da kendi kurumlarından uzmanlar ve üst düzey yetkililer tarafından temsil edildi.

İki taraf iki saat boyunca Refah konusunda yapıcı bir görüşme gerçekleştirdi. Taraflar Hamas'ın Refah'ta yenilgiye uğratılması hedefini paylaştıkları konusunda mutabık kaldılar. ABD tarafı Refah'taki çeşitli hareket tarzlarına ilişkin endişelerini dile getirdi. İsrail tarafı bu endişeleri dikkate almayı ve uzmanlar arasında SCG tarafından denetlenecek takip görüşmeleri yapmayı kabul etti. Takip görüşmeleri önümüzdeki hafta içinde bizzat SCG toplantısını da kapsayacaktır” denildi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise “Bakan şu anda Beyaz Saray'da, Refah'ta kalan Hamas taburlarıyla ilgili alternatif bir yaklaşım ortaya koymak üzere İsrail Hükümeti temsilcileriyle yapılan toplantıya katılıyor” dedi.

REFAH'LA İLGİLİ ABD VE BM'NİN YAKLAŞIMI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 25 Mart’ta Gazze’de acil ateşkesi öngören karara ilişkin oylamada ABD çekimser kalmış ve karar kabul edilmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM kararına rağmen Refah söyleminde değişikliğe gitmemiş, İsrail için ‘zaferin anahtarının’ Refah olduğunu vurgulamıştı.

ABD’li yetkililer geçtiğimiz haftalarda Refah’ta yapılacak herhangi bir kara operasyonunun sivil ölümlerin artmasıyla sonuçlanacağını ve bunun olmasını istemediklerini dile getirmiş ve bu operasyonu desteklemediklerini açıklamıştı.