Beyaz Saray: Ukrayna'ya yeni yardım paketi yakında gelecek

Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, hükümetin kapanmasının 45 süreyle önleyen geçici bütçede yer almayan Ukrayna'ya yardımların nasıl devam edeceğiyle ilgili soruları yanıtladı. Yeni yardım paketinin yakında çıkağını söyleyen Jean-Pierre, Savunma Bakanlığı'nın daha kapsamlı bilgi vereceğini belirtti.

Beyaz Saray: Ukrayna'ya yeni yardım paketi yakında gelecek

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında, Biden'ın imzaladığı 45 günlük geçici bütçe tasarısında, Ukrayna'ya desteğin devamını sağlayacak yeni bir finansman bulunmamasına ilişkin soruları yanıtladı.

ABD'nin, Ukrayna'ya "desteğini gösteren" bir yardım paketi daha olacağına işaret eden Jean-Pierre, "Ukrayna'nın arkasında çok güçlü uluslararası bir koalisyon var" dedi.

Jean-Pierre, geçici bütçe tasarısı kapsamında olmamasına rağmen Ukrayna'ya ABD’nin "başkanlık yetkileri çerçevesinde" kendi envanterinden yapacağı söz konusu yardımların "bir süre daha devam edebileceğini fakat bunun uzun vadeli bir çözüm olmadığını" vurgulayarak söz konusu yardım paketinin detaylarıyla ilgili Savunma Bakanlığı'nın daha kapsamlı bilgi verebileceğini kaydetti.

UKRAYNA YARDIMI KONGRE'DE GERGİNLİĞİ ARTIRIYOR

Biden'ın 2023 mali yılının bitimine 1 saatten az kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak tasarıyı imzalamasıyla hükümetin kapanmasının önüne geçilmişti.

Söz konusu tasarı, 17 Kasım'a kadar federal kurumlara ödenek sağlarken, Kongre'de 2024 mali yılı bütçesi üzerinde anlaşmaya varılması için zaman tanıyacak.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile Kongre'nin ezici çoğunluğunun, Ukrayna'ya olan desteklerinde kararlı olmasına rağmen bütçe tasarısında bu desteğin devamını sağlayacak yeni bir finansman bulunmadığına değinen Biden, ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteğin kesilmesine hiçbir koşulda izin vermeyeceklerini bildirmişti.

Biden, Ukrayna'ya yardımlarını sürdürmek için bu yöndeki ayrı bir destek paketinin yakın zamanda oylanacağını umduğunu kaydetmişti.

CUMHURİYETÇİLER KARŞI ÇIKIYOR

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Matt Gaetz, McCarthy'nin, Biden ve Demokratlarla Ukrayna'ya yardımlar konusunda gizli anlaşma yaptığını iddia etmiş, McCarthy'nin, "koltuğundan edilmesi" için hafta içinde oylama yapılabileceği imasında bulunmuştu.

Kongre'deki bazı Cumhuriyetçiler, Ukrayna'ya "açık çek" politikası uygulanmasını eleştirerek Kiev'e daha fazla yardım yapılmaması çağrısında bulunuyor.