Biden-Netanyahu gerilimi büyüyor! "Biden desteğin bedelini ödüyor"

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına İsrail'in sivil gözetmeksizin Gazze'ye saldırarak karşılık vermesi, saldırılarda hastanelerin hedef alınması ve yaşanan insani krizin derinleşmesi iki yakın müttefik ABD-İsrail ilişkilerinde benzeri görülmemiş krize neden oluyor.

Biden-Netanyahu gerilimi büyüyor! "Biden desteğin bedelini ödüyor"

İki yakın müttefik İsrail ve ABD arasındaki diplomatik çatlak giderek büyüyor. ABD basını Netanyahu ve Beyaz Saray arasında benzeri görülmemiş gerilimler yaşandığını ve Biden'in İsrail'e verdiği desteğin bedelini hissetmeye başladığını yazdı.

Washington hükümetinin İsrail üzerindeki etkisini sürdürdüğünü gösterme çabaları, dün İsrail Savunma Bakanı'nın Gazze'deki operasyonun aylar alacağını söylemesiyle yeni bir darbe aldı.

Birsen Ateş'in Hürriyet'ten aktardığı New York Times haberine göre, Biden yönetimi İsrail'in izlediği stratejide değişiklik yapmasını ve yüksek yoğunluklu operasyonlarını azaltmasını istiyor.

Washington yönetimi Netanyahu'ya ilettiği tavsiyesinde istihbarat odaklı baskınlarla Gazze'deki sivil kaybın önüne geçmeye çalışsa da İsrail bu konuda geri adım atmayı reddediyor.

"GAZZE'DE OPERASYON AYLAR SÜREBİLİR"

Gazze'deki operasyonun aylar sürebileceği tahmini İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından, İsrail'e gelen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a kameralar karşısında iletildi.

İsrail Başbakanı Benjamin Neyanyahu da "İsrail zafere ulaşana kadar operasyon durmayacak" açıklaması ile Gallant'a destek çıktı.

İSRAİL "APTAL BOMBALAR" KULLANIYOR

Sızdırılan bir ABD istihbarat raporuna göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye attığı 29.000 mühimmatın yüzde 45'e yakını ‘aptal bombalar’ olarak da adlandırılan güdümsüz bombalardan oluşuyor.

Düşük hassasiyete sahip bu bombalar yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerde büyük bir tehlike teşkil ediyor.

"MEŞRU MÜDAFA SAVAŞI"

ABD, 7 Ekim'den bu yana yaptığı açıklamalarda İsrail'in tamamen haklı bir 'meşru müdafaa savaşı' yürüttüğünü ve uluslararası insancıl hukuku ihlal etmediğini iddia ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı da düzenli olarak verdiği brifinglerde İsrail'in ABD'nin tavsiyelerini dinleyip ona göre hareket ettiğini vurgulasa da mühimmatlarla ilgili sızıntı ve İsrail'den gelen son açıklamalar ABD'nin iddialarını tamamen boşa çıkardı.

"ÖNGÖRÜLEMEYEN SİYASİ YANSIMALARI TETİKLEDİ"

ABD'li yayın kuruluşu CNN, Beyaz Saray ile Netanyahu arasında benzeri görülmemiş gerilimler yaşandığını öne sürerken, "Biden, İsrail'in yanında yer almanın siyasi bedelini hissedediyor" ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki diplomatik çatlağın giderek derinleştiğine dikkat çeken CNN, Beyaz Saray'ın İsrail'e verdiği sıkı desteğin ABD'yi yalnızlaştırıp, dostlarından uzaklaştırıp ciddi şekilde tehlikeye atıp atmayacağını sorguladı.

CNN'e göre Washington'ın küresel liderliği İsrail'e verdiği destek nedeni ile tehdit altında ve Biden'ın kendi ülkesinde ödediği siyasi bedel de giderek artırıyor.

"Savaş Gazze'de korkunç bir insan kaybına neden oldu. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nde öngörülemeyen siyasi yansımaları da tetikledi. Arap Amerikalı seçmenler arasında Gazze'deki katliama ciddi öfke var" ifadelerinin kullanıldığı analizde Biden'ın anket sonuçlarındaki düşüşe dikkat çekildi.

"BIDEN İÇİN ASIL TEHLİKE NETANYAHU'NUN PLANIN PARÇASI OLMASI"

İngiliz Guardian gazetesi de ABD'nin İsrail'i dizginlemeye yönelik girişimlerinin boşa çıktığını ve bu durumun Başkan Joe Biden'ı zor durumda bıraktığını yazdı. Gazeteye göre ABD ve İsrail arasında artık sadece yöntemler değil hedefler konusunda da ciddi bir anlaşmazlık var.

Netanyahu'nun savaş sürecinde bile yeniden seçilmek için agresif bir kampanya yürüttüğüne dikkat çeken Guardian, Biden için asıl tehlikenin Netanyahu'nun hayatta kalma planının bir parçası haline gelmesi olduğunu yazdı.