Biden'dan Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin açıklama: Demokratikleşme gibi bazı özellikleri yerine getirmesi gerekiyor

Ukrayna'nın NATO üyeliğine hazır olmadığını söyleyen ABD Başkanı Joe Biden, “Ukrayna’nın demokratikleşme gibi bazı özellikleri yerine getirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Biden'dan Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin açıklama: Demokratikleşme gibi bazı özellikleri yerine getirmesi gerekiyor

ABD Başkanı Joe Biden CNN’den Fareed Zakaria ile yaptığı röportajda Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği hakkında açıklamalarda bulundu. Biden, “Şu anda savaşın ortasındaki Ukrayna’nın NATO’ya alınıp alınmaması konusunda NATO’da fikir birliği olduğunu sanmıyorum. Örneğin, NATO toprağı olan her karış toprağı savunmaya kararlıyız. Bu ne olursa olsun hepimizin verdiği bir taahhüt. Savaş devam ediyorsa, o zaman hepimiz savaşın içindeyiz. Durum buysa, Rusya ile savaştayız.” dedi.

"UKRAYNA NATO ÜYELİĞİNE HAZIR DEĞİL"

Ukrayna’nın NATO üyeliği için hazır olmadığını söyleyen Biden, “Ukrayna'nın NATO'ya girmeye hak kazanabilmesi için mantıklı bir yol belirlememiz gerekiyor. Ama şu anda oylama çağrısı yapmak için erken. Ukrayna’nın demokratikleşme gibi bazı özellikleri yerine getirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile uzun görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Biden, İsrail’e sağladıkları yardım gibi Ukrayna’ya da güvenliği sağlamak için askeri destekte bulunacağını söyledi.

"İSVEÇ'İN NATO'YA GİRDİĞİ BİR BİRLİK İÇİN ÇALIŞIYORUM"

Röportajında Türkiye ile ilişkilere de değinen Biden, “Türkiye, F-16 uçağının modernizasyonunu istiyor. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis da yardım arıyor. Bu yüzden konsorsiyum oluşturarak Yunanistan ve Türkiye'yi askeri kapasite açısından güçlendirmeyi ve İsveç’in NATO’ya girdiği bir birlik için çalışıyorum” şeklinde konuştu. Öte yandan Biden, İsveç’in en sonunda NATO'ya kabul edileceği konusunda iyimser olduğunu ifade etti.