Bilecik'te yağlık ayçiçeklerinin hasadı noktalandı

Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde gerçekleştirilen ayçiçeği hasadı sona erdi. Mutfakların en aranan isimlerinden birisi olan ayçiçek yağının ham maddesi ayçiçeğinin hasadı noktalanırken ilçe genelinde 4 bin tona yakın ürün elde edildi.

Bilecik'te yağlık ayçiçeklerinin hasadı noktalandı

Bilecik'in Gölpazar ilçesinde tarlalara özenle ekilen ayçiçeğinin hasadında sona gelindi. İlçe genelinde ekilen ayçiçeklerinden 4 bin tona yakın ürün elde edildi.

Gölpazarı'nda Nisan ayının ilk haftasında 19 bin 800 dekar yağlık, bin 850 dekar çerezlik ayçiçeği ekimi yapıldı. Eylül ayında başlayan hasat havaların güzel gitmesiyle birlikte bu aya kadar devam etti. Bu yıl yağışlar düzensiz olunca rekolte dönümüne 400 kilo ürün çıkarken, ilçede toplamda da 4 bin ton civarında hasat yapıldı. İlçedeki son hasatta olgunlaşan ve kararan ayçiçekleri için biçerdöverler tarlalara girdi. Üreticiler, bu sezon yağışlarını istenildiği gibi olmadığını, düzensiz yağış olsaydı bugünkü verimin 2 katını alabileceklerini belirtti.

''ÜRETMEYE VE TÜRKİYE'YE KAZANDIRMAYA DEVAM EDİCEZ''

İlçedeki son ayçiçeği hasadını yapan Cemil Engin, "Ayçiçeği hasadına başladık. Kumsal alanlarda verimlerimiz biraz düşük, kara toprak alanlarda ise verimlerimiz yüksek. Yağışlar Haziran ayına kadar çok iyi yağdı. O dönemden sonra birkaç yağmur daha düşseydi belki bugünkü rekoltenin 2 katını alabilirdik, ama kısmet bu kadarmış diyelim. Biz köylü çiftçi olarak üretmeye ve Türkiye’ye kazandırmaya devam ediyoruz” dedi.

 

Bilecik'te yağlık ayçiçeklerinin hasadı noktalandı - Resim : 1