Bilim insanlarında büyük endişe! Ay’da büyük zarara neden olabilir

Birçok teknoloji firması gelecek yıllarda Ay'a gitmek için birbiriyle rekabet ederken, bilim insanları ise endişeli. Bilim insanları uydunun düşüncesizce sömürülmesinin geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabileceğini söylüyor.

Bilim insanlarında büyük endişe! Ay’da büyük zarara neden olabilir

Birçok firma Ay’a yolculuk için planlamasını yaptı. Seyahatlerin büyük çoğunluğu Ay'daki madenleri, suyu ve diğer kaynakları çıkartarak, uydunun üzerinde yaşanabilir bir üs kurma hedefi taşıyor.

Birçok şirket gelecek yıllarda Ay'a gitmek için birbiriyle rekabet ederken, bilim insanlarında ise büyük bir endişe hakim. Ay'ın yüzeyinde hiçbir kısıtlama olmadan yapılacak bu çalışmalar, yer çekimi dalgaları, kara delik gözlemleri ve uzak yıldızlardaki yaşam arayışlarına ilişkin araştırmalara zarar verebilir.

"BU KONU ACİL HALE GELDİ"

Bilim insanlarına göre, bilim insanları uydunun düşüncesizce sömürülmesinin sonuçlarını sıraladı.

Konuyla ilgili Guardian'a konuşan Harvard Astrofizik Merkezi'nden Martin Elvis, "Bu konu acil hale geldi. Şimdi harekete geçmemiz gerekiyor. Çünkü bugün alacağımız kararlar, Ay'a gelecekte nasıl davranacağımızı belirleyecek" ifadelerini kullandı.

ABD'li bilim insanın gündeme getirdiği kraterlerde, sürekli soğutulması gereken kızılötesi teleskopların inşa edilebileceği ve uzak yıldızların buradan gözlemlenebileceği düşünülüyor.