Bilim insanlarından tıp dünyasını bile hayrete düşüren çalışma... Erkeği hamile bırakmayı başardılar

Bilim insanlarının yaptığı son çalışma hayrete düşürdü. Erkek hücrelerden yumurta üreterek erkeğin hamile kalabilmesini sağlayan bir çalışma ortaya konuldu. Henüz geliştirme aşamasında olan bu yöntem ile gelecekte erkeklerin de hamile kalması sağlanırken kadınlarda da kısırlık tedavisinde etkili olabileceği düşünülüyor.

Bilim insanlarından tıp dünyasını bile hayrete düşüren çalışma... Erkeği hamile bırakmayı başardılar

Bir Japon bilim adamı, erkek hücrelerden yumurta üreterek iki babalı fareler meydana getirdiğini iddia ediyor. Henüz erken aşamalarında olan araştırma, erkek XY cinsiyet kromozomlarını dişi XX kromozomlarına dönüştürmeyi içeriyor.

ERKEKLERDE HAMİLE KALABİLECEK

Nature bilim dergisinde yayımlanmak üzere sunulan gelişme, erkeklerinde hamile kalma ihtimalini artırıyor. Osaka Üniversitesi'nden Prof Katsuhiko Hayashi, henüz yayınlanmamış bulgularını Londra'daki Crick Enstitüsü'ndeki insan gen düzenleme zirvesinde sundu.

Bilim insanlarından tıp dünyasını bile hayrete düşüren çalışma... Erkeği hamile bırakmayı başardılar - Resim : 1

DOĞURGANLIK TEDAVİLERİ GELİŞİYOR

Alanda uzman olan Prof Hayashi, zirvede on yıl içinde potansiyel olarak insanlar için mevcut olabilecek doğurganlık tedavileri geliştirmek için çalıştığını söyledi. BBC'ye verdiği demeçte, "İnsanlar bunu istiyorsa ve toplum böyle bir teknolojiyi kabul ediyorsa, o zaman evet, ben bundan yanayım. Farelerde bile yumurta kalitesinde birçok sorun var. Dolayısıyla, bunu bir doğurganlık tedavisi olarak düşünmeden önce, uzun zaman alabilen bu sorunların üstesinden gelmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu. 

KISIRLIĞI TEDAVİ EDEBİLİR

Teknik, sonunda erkeğin hamile kalmasının yolu açıbilirken ayrıca kadınlarda bir tür kısırlığı tedavi edebilir. Ancak bilim insanları, tekniğin insanlar için kullanılmasından önce daha fazla araştırma yapılması ve etik değerlendirmelerin yapılması gerektiğine inanıyor.

Bilim insanlarından tıp dünyasını bile hayrete düşüren çalışma... Erkeği hamile bırakmayı başardılar - Resim : 2

KENDİ YAVRULARINA SAHİP OLABİLİYORLAR

Araştırma, bir erkek farenin deri hücresinden kök hücre oluşturulmasını ve ardından Y kromozomunun silinmesini ve X kromozomunun kopyalanarak yumurtaya dönüşmesini sağladı. 600 implant denemesinden sadece yedi yavru doğdu, ancak bu yavrular sağlıklı bir yaşam sürmeye ve hatta kendi yavrularına sahip olmaya devam ettiler.