Bilim insanlarından yeni iddia : "Günde 2 Litre su içmenize gerek yok"

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmada yeni bir iddia ortaya atıldı. Uzmanlara göre yiyeceklerden aldığımız su miktarı göz önünde bulundurularak sekiz bardak (2 litre) su içmek ihtiyaçlarımız için çok yüksek olabilir.

Bilim insanlarından yeni iddia : "Günde 2 Litre su içmenize gerek yok"

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılan araştırmaya 23 farklı ülkeden 5.604 kişi anket yoluyla katılım sağladı. Bilim insanları toplam su alımının iki litre olmasını etse de yapılan araştırmaya göre günlük su alımımızın yaklaşık yarısının yiyeceklerden aldığımız göz önünde bulundurulduğunda, araştırmacılar günde iki yerine sadece 1,3 ila 1,8 litreye ihtiyacımız olduğunu iddia ediyor.

Science dergisinde yayınlanan analize göre nemli ortamlarda ve yüksek rakımlarda yaşayan insanların yanı sıra sporcular, hamile ve emziren kadınların daha fazla suya ihtiyacı olduğunu belirterek bu kişilerde su devir hızının daha yüksek olduğunu belirtti.
Aberdeen Üniversitesi yazarlarından olan Profesör John Speakman, su devrinin içme suyu ihtiyacına eşit olmadığını belirtere 20'li yaşlarındaki bir erkeğin günde ortalama 4,2 litre su devir hızına sahip olsa bile her gün 4,2 litre su içmeye ihtiyacı yoktur' dedi.

Yapılan çalışmada, herkesin sekiz bardak su içmesi gerektiği şeklindeki yaygın önerinin çoğu durumda çoğu insan için muhtemelen çok yüksek olduğu bildirildi.  Speakman önerilen sekiz bardağı içmenin muhtemelen zararlı olmadığını, ancak çoğu durumda gerekli olmadığını da açıkladı.

Makalede yer alan bilgiye göre, su devir hızının en yüksek olduğu bireylerin ortalama 4,2 litre ile 20-35 yaş arası erkekler olduğu gözlemlenirken, bu değerin yaş ilerledikçe azalarak 90’lı yaşlardaki erkeklerde günde ortalama 2,5 litreye düştüğü görüldü.20-40 yaş arası kadınlarda ortalama 3,3 litre olan su ihtiyacının, 90 yaşına gelindiğinde 2,5 litreye düştüğü gözlemlendi.

“Bilim sekiz bardak olayını hiçbir zaman uygun bir kılavuz olarak görmedi”

Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden yazar Dale Schoeller şunları söyledi: "Bilim, sekiz bardak olayını hiçbir zaman uygun bir kılavuz olarak görmedi, çünkü toplam su devrini içeceklerden gelen su ve suyunuzun çoğu yediğin yemekten gelir”. Ana faktörleri ölçmek için şimdiye kadar yapılan en iyi araştırma olduğunu vurgulayan Schoeller :”Ancak bu çalışma, insanların günlük olarak gerçekte ne kadar su tükettiklerini - suyun vücuda girip çıkmasını  ve su dönüşümünü sağlayan ana faktörleri ölçmek için şimdiye kadar yaptığımız en iyi çalışma." İfadelerini kullandı.