Prof. Dr. Ateş Kara'dan Tv100'e özel açıklamalar

Ahu Özyurt'un hazırlayıp sunduğu 10'dan 12'ye programına katılan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara plazma ve kök hücre tedavisi hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Tv100 canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin kök hücre ve plazma tedavisinde en iyi ülkelerden biri olduğunu söyleyen Ateş Kara, plazma tedavisinin çok eski ve başarılı bir tedavi olduğunu ifade ederek, ilk uygulamaların bin 900'lü yıllarda uygulanmaya başlandığını ifade etti.

Plazma tedavisinin ilk olarak Çin'de uygulanmaya başlandığını belirten Kara, iyileşen hastalardan alınan kandan elde edilen plazma kısmının hastalara verildiğinde bir kısmının ateşinin düştüğünü, bir kısmında hastalığın gerilediğini, bir kısmının ise iyileştiğini söyledi.

Her iyileşenden plazma alınamayacağını vurgulayan Ateş Kara, belirli testler yapılması gerektiğini ve bunların çok önemli testler olduğunu kaydetti. Henüz virüs hakkında tam anlamıyla bilgi sahibi olamadıklarını söyleyen Ateş Kara, hastalığı risk seviyesinde olanlara uygulanması gerektiğini belirtti.

Plazma tedavisi sonuçlarını yeni almaya başladıklarını da kaydeden Kara, "Plazma tedavisi bu kadar işe yarıyor, bu kadar yaramıyor diyecek konuma geleceğiz" dedi.

Kök hücre tedavisi

Kök hücre tedavisi için, "Vücudumuzda iki ayrı hasar veriyor. Birincisi virüs geliyor ve her şeyi parçalıyor. İkincisi ise vücudumuzun savunma sistemi aşırı cevap verdiği zaman onun verdiği hasarlar başlıyor. Eğer bu temizlik kısmında savunma sistemi aşırı cevap verdiği zaman kök hücre bunu kontrol ediyor. Olayın normale dönmesini sağlayarak işe yarıyor" dedi.

Bu tedavinin de riskleri olabileceğinin altını çizen Kara, "Verdiğiniz zaman vücudun vereceği tepki riskler oluşturabilir. Ona da bir çok test yapıp karar vermek gerekiyor" diye konuştu.

"Çok ciddi testlerinin olması lazım. Bir taraftan kaş yapayım derken, göz çıkarabilirsiniz" diyen Ateş Kara, "Tüm parametreler sağlandıktan sonra harekete geçmemiz lazım. Tedaviye karşı elimizdeki silahlar kısıtlı da olsa elimizde tüm imkanlar mevcut" dedi.

Sosyal izolasyon

Prof. Dr. Ateş Kara, Ahu Özyurt'un sosyal izolasyon ve ve sosyal mesafe konusunda Türkiye'nin ne durumda olduğu şeklindeki soruya ise, "Türkiye iyi gidiyor ama istediğimiz kadar iyi mi? Daha iyi gidebiliriz. Bizim rakamlarımız katlanarak gitmedi. Belki dünkü rakamda düşme var ama bunu kabul etmek için çok çok erken. Ne başarı ne başarısızlık şu anda. Bir kaç gün devam ettirirsek o zaman diyebiliriz. Vaka tespit oranında çok iyi gidiyoruz. Onların bulaştırmasına fırsat vermiyoruz. Biz hasta olmasak da karşımızdaki kişinin hasta olma ihtimali var. Bu nedenle maske takmak çok önemli. En önemlisi ise aramızdaki mesafe. Ve tabii ellerimizi su ve sabunla sık sık yıkamak. Bunlara dikkat edersek başarırız" diye yanıtladı.