Bireysel Emeklilik Sistemi enflasyona yenildi

Bireylerin yaşlılık dönemleri için şimdiden tasarruf etmesine vesile olan Bireysel Emeklilik Sistemi de TÜFE rakamlarına yenildi. Yatırımların yüzde 50'sinden fazlasının devlet borçlanma senetlerinde kullanıldığı BES fonları enflasyon rakamlarının altında kaldı. İşte detaylar...

Bireysel Emeklilik Sistemi enflasyona yenildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamları onlarca kalemi birebir etkiliyor. Bireylerin yaşlılık dönemleri için tasarruf etmesinin önünü açan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcısı da enflasyon rakamlarını yakından takip ediyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yatırımların yüzde 50'sinden fazlasının bulunduğu hazine bonoları ve devlet tahvillerinin getiri oranları TÜFE'nin altında kaldı. Devlet borçlanma araçlarının getirisi ağırlıklı olarak Merkez Bankası tarafından belirlenen politika faizi oranının altında bulunuyor.

En çok tercih edilen fonlardan olan hisse senedi ve altın fonlarında da durum aynı. Hisse senedi ve altın fonları da aylık bazda enflasyon rakamlarının altında kaldı.

TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamlarına göre, enflasyon aylık yüzde 2,39 artarken, yıllık bazda yüzde 19,89 olmuştu. 

Uzun vadeli yatırım hedefleyenler tarafından tercih edilen bir sistem olarak gösterilen Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet borçlanma senetleri, hisse senetleri, altın gibi farklı fonların yanında devletten yüzde 25 teşvik alma imkanı bulunuyor.

Devletin katkısının da bulunduğu para birikimin 3'üncü yılının sonunda sistemden çıkılınca yüzde 15, 6'ncı yılda yüzde 35'i, 10'uncu yılın sonunda 56 yaşını doldurmadan çıkılınca yüzde 60'ı, eğer 56 yaşını doldurmuşsanız toplu olarak yüzde 5 vergi kesintisi ile alınabiliyor. Maaş gibi alındığında ise vergi bulunmuyor. BES emeklilikten ziyade bir birikim sistemi olarak gösteriliyor.