Bitki çaylarına dikkat! Zehir saçıyor: Uzman isimden altın tavsiyeler

Havaların soğumasıyla birlikte bitki çaylarına talep arttı. Uzmanlar, kış çayı hazırlarken; yaprakların, çiçeklerin demlenip, köklerin, kabukların ve meyvelerin kaynatılması gerektiğini konusunda uyardı.

Bitki çaylarına dikkat! Zehir saçıyor: Uzman isimden altın tavsiyeler

Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan, özellikle kışın tüketilen bitki çayları hakkında uyarılarda bulundu.

Her bitki çayının bir son kullanma tarihi olduğuna dikkat çeken Arslan, bitki çaylarını deneme konusunda uyarılarda bulundu.

‘BİTKİ ÇAYLARININ DA BİR SON KULLANMA TARİHİ VAR’

Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan, bitki çayları alırken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu ifade ederek, “Üzerinde son kullanma tarihi olmayan, açıkta satılan, tazeliğine güvenmediğimiz bitki çayları tüketilmemelidir. Bitki çaylarının da bir son kullanma tarihi olduğu unutulmamalı, uzun süre muhafaza edilmemelidir” dedi.

“IHLAMUR KAYNATILMAMALI, DEMLENMELİ”

Arslan, özellikle ıhlamur bitkisinin demleme usulüyle hazırlanması gerektiğini belirterek, “Soğuk gecelerde ıhlamur kaynatmayı beslenme kültürümüzde sık görüyoruz ancak ıhlamur kaynatılmamalı, demlenmelidir. Çiçek, yaprak ya da uçucu yağ taşıyan çaylar infüzyon dediğimiz demleme yöntemi ile hazırlanmalıdır yani 1 su bardağı kaynatılmış, 5 dakika bekletilmiş suya 1 tatlı kaşığı kadar ıhlamur eklenmeli, 5 dakika bekleyip süzerek tüketilmelidir. Aynı yöntem adaçayı, rezene, melisa için de uygulanmalıdır” dedi.

Arslan, ayrıca bu bitkilerin kaynatıldıkça uçucu yağların gitmesinden dolayı bitkinin etkisini kaybetmeye başlayacağını söyledi.