Bitlis, Şırnak, Batman, Van ve Mardin dikkat! Siirt’te sık görülmeye başlandı, temasla bulaşıp ölüme kadar götürüyor

Ateş, kusma, ishal gibi belirtilerle kendini gösteren “rota virüsü” son dönemlerde Siirtt’te çocuklarda görülmeye başlandı. Vakaların arttığını ifade eden uzman doktor Abdulhakim Güneş, virüsün dikkat edilmemesi durumunda ölüme yol açabileceği konusunda anne ve babaları uyardı. Diğer yandan hastalığın Siirt'in çevresindeki illerde de görülebilme ihtimaline karşı vatandaşların şimdiden önlem alması tavsiye ediliyor.

Bitlis, Şırnak, Batman, Van ve Mardin dikkat! Siirt’te sık görülmeye başlandı, temasla bulaşıp ölüme kadar götürüyor

Son dönemlerde çocuklarda yoğun olarak görülen “rota virüsüishal, mide ve bağırsak iltihaplarına yol açıyor. Yeni doğan bebeklerde enfeksiyon yaratan hastalık ateş, kusma ve ishalle birlikte seyrederek ciddi tahribatlara yol açabiliyor hatta dikkat edilmezse ölümlere bile neden olabiliyor.

 Bitlis, Şırnak, Batman, Van ve Mardin dikkat! Siirt’te sık görülmeye başlandı, temasla bulaşıp ölüme kadar götürüyor - Resim : 1

“2 YAŞIN ALTINDA ÇOCUKLARDA DAHA SIK RASTLANIYOR”

Uzmanlar, zamanına yapılan müdahalenin önemine vurgu yaparak ebeveynleri çocuklarını zamanında doktora götürmeleri konusunda uyardı. Rota virüsünün önlem alınmazsa tehlikelere yol açabileceğini belirterek özel bir hastanede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Abdulhakim Güneş, rota virüsünün özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda sıkça görüldüğünü söyledi.

 Bitlis, Şırnak, Batman, Van ve Mardin dikkat! Siirt’te sık görülmeye başlandı, temasla bulaşıp ölüme kadar götürüyor - Resim : 2

“TEMAS YOLUYLA BULAŞABİLİYOR”

Dr. Güneş, “Çocuklar bize genellikle ateş, ishal, aşırı kusma gibi şikayetlerle başvuruyorlar. Rota virüsü genellikle temas yoluyla bulaşan bir virüstür. Nadir de olsa solunum yoluyla da bulaştığı tespit edilmiştir. Yüzeylerde insandan insana ya da bebeklerin bezleriyle bulaşmaktadır. Önlem bizim için çok önemli. Özellikle el yıkama, temas yoluyla olan bulaşmalarda önemlidir. Aşısı vardır. Rotarix ve rotateq dediğimiz iki aşısı vardır. İkisinin de koruyuculuğu yüksektir ve güvenilir aşılardır. Tanısını biz genelde kakada rota virüs antijeni dediğimiz bir antijenle tanı koymaktayız. Kanda kesin bir tanısı yoktur. Tedavisi de daha çok sıvı tedavisi olmaktadır. Çocuğun kaybettiği sıvıyı yerine koymaya çalışıyoruz. İshal beslenmesi dediğimiz beslenme diyet bizim için önemlidir. Burada tabii aşırı yağlı, aşırı baharatlı ve ağır gıdaları çocukların yemesini istemiyoruz. Muz, yoğurt, patates gibi daha hafif gıdalarla beslenmelerini istiyoruz. Bir de tabi bol sıvı almalarını öneriyoruz. Daha küçük bebeklerde ise annelerinin onları sık sık emzirmemelerini istiyoruz” dedi.