Boeing’e karşı açılan davada ifade veren eski çalışan ölü bulundu

 Eski Boeing çalışanı John Barnett, kaldığı otelin otoparkında ölü bulundu. John Barnett, Boeing'e karşı açılan bir davada şirket aleyhine ifade vermiş ve baskı altında çalışan işçilerin kasıtlı olarak uçaklara standart altı parçalar taktığını iddia etmişti.

Boeing’e karşı açılan davada ifade veren eski çalışan ölü bulundu

Barnett'in cesedi, Boeing şirketine açılan davada ifade vermesi beklenirken mahkemeye gelmemesinin ardından bulundu. 62 yaşındaki John Barnett'in "kendi kendine verdiği" bir yara nedeniyle öldüğü ve polisin olay üzerine soruşturma başlattığı belirtildi.

KALİTE MÜDÜRÜ OLARAK ÇALIŞMIŞTI

Yaşlı adam, 2017'de emekli olana kadar 32 yıl boyunca havacılık devi Boeing'de çalışmış, sağlık nedenleri ile emekli olmuştu.  

2010 yılından itibaren, uzun mesafe yolculuklarında kullanılan, son teknoloji ürünü bir uçak olan 787 Dreamliner'ın üretiminde kalite müdürü olarak çalıştı.

Boeing’e karşı açılan davada ifade veren eski çalışan ölü bulundu - Resim : 1

BOEING HAKKINDA KALİTESİZLİK İDDİASI

Barnett, 2019 yılında baskı altındaki işçilerin üretim hattındaki uçaklara kasıtlı olarak standartların altında parçalar taktığını iddia etti.

Ayrıca uçakların oksijen sistemlerinde ciddi sorunlar olduğunu, bunun da acil durumlarda dört solunum maskesinden birinin çalışmayacağı anlamına geldiğini öne sürdü.

Boeing’e karşı açılan davada ifade veren eski çalışan ölü bulundu - Resim : 2

"UÇAKLARA HURDA PARÇALAR TAKILIYORDU"

Çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra, yeni uçaklarda montaj sürecinin aceleye getirilmesi ve güvenliğin tehlikeye atılmasından endişelendiğini söyledi, ancak şirket bunu yalanladı.

Barnett ayrıca, bazı durumlarda parçaların "hurda kutularından" çıkarıldığını ve üretim hattındaki gecikmeleri önlemek için uçaklara takıldığını söyledi. İddiasına göre, yöneticilerini endişeleri konusunda uyardı ancak herhangi bir önlem alınmadı.

Boeing’e karşı açılan davada ifade veren eski çalışan ölü bulundu - Resim : 3

FEDERAL HAVACILIK İDARESİ İDDİALARI DOĞRULADI

Boeing iddialarını yalanladı. Ancak ABD düzenleyicisi Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından 2017 yılında yapılan bir inceleme, Barnett'in bazı endişelerini doğruladı.

Fabrikada en az 53 "uygun olmayan" parçanın yerinin bilinmediği ve bunların kayıp sayıldığı tespit edildi. Boeing'e düzeltici önlem alması emredildi.

Oksijen tüpleri sorunuyla ilgili olarak şirket, 2017 yılında "tedarikçiden alınan bazı oksijen tüplerinin düzgün şekilde açılmadığını tespit ettiğini" söyledi.

Ancak bunlardan herhangi birinin gerçekten uçağa takıldığı iddiası reddedildi.

JOHN BARNETT'IN ÖLÜMÜ

Şirketin eski çalışanı Barnett, öldüğü sırada bu davayla bağlantılı hukuki görüşmeler için Charleston'da bulunuyordu.

Geçen hafta, Boeing'in avukatları tarafından sorgulandığı resmi bir ifade vermişti.

Barnett, kaldığı otelin otoparkındaki aracında ölü bulundu.

Boeing yaptığı açıklamada, "Barnett'in vefatından dolayı üzüntü duyuyoruz ve düşüncelerimiz onun ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte" ifadelerini kullandı.