AB Türkiye'nin çelik ihracat kotasını düşürdü!

AB 2021 için Türk çeliğine kotayı aşağı çekti. 75 bin tonluk ilk çeyrek kotası 58.926 tona, yine 75 bin tonluk ikinci çeyrek kotası ise 59.480 tona düşürüldü.

AB Türkiye'nin çelik ihracat kotasını düşürdü!

Dünyanın 6'ncı çelik ihracatçısı konumundaki Türkiye, ABD'nin gümrük vergisi ile büyük darbe almış, daha sonra AB Türk çeliğine kota açıkladı. Avrupa Birliği (AB) 2021 için Türk çeliğine kotayı aşağı çekti. İnşaat demirinde 75 bin tonluk ilk çeyrek kotası 58.926 tona, yine 75 bin tonluk ikinci çeyrek kotası ise 59.480 tona düşürüldü.

Sözcü gazetesinin haberine göre, bu son karar ile 2021'de birliğe Türk çelik ihracatı sınırlandırılmış oldu.  Eurofer (Avrupa Çelik Derneği) verilerine göre, 2018 sonu itibarıyla AB'nin çelik ithalatında Türkiye 6.2 milyon ton ile ilk sırada yer alıyordu. Türkiye, ihracatının üçte birinden fazlasını AB'ye gerçekleştiriyorken kotalarla bu oran yüzde 25'e kadar geriledi.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, AB'nin çelik sektörünü son derece yoğun bir şekilde koruma altına aldığını söyleyerek, “Kotaları bu kadar sınırladıklarına göre AB'nin serbest ve adil bir ticaret gibi bir beklentisi yok demektir. Kapalı ekonomi dönemine geçtiler demektir” diye konuştu.

Çelik ihracatında Ortadoğu'da da sıkıntı yaşandığını belirten Yayan, “Suudi Arabistan'ın yanı sıra bölgede bazı Kuzey Afrika ülkelerinde miktar bazında azalma olabilir” dedi. Zorlu bir dönemden geçildiğini ancak iç pazarda konut kredilerinde faiz düşüşü sonrası talep artışı paralelinde hareketlik yaşandığını belirten Yayan, ihracattaki düşüşü iç pazarın kompanse ettiğini söyledi. Yayan, Türkiye çelik tüketiminin ilk 9 ayda yüzde 15, üretiminin ise yüzde 2.6 büyüdüğünü belirtti.