Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul, BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüksekten açıldı.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul'da işlem gören BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,84 değer kazanarak 1.549,04 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,79 ve holding endeksi yüzde 0,95 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,9 ile madencilik, tek gerileyen ise yüzde 0,54 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Dün 1.557,45 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören endeks, etkisini artıran kar satışları ile düşüşe geçerek günü bir önceki kapanışa göre yüzde 0,29 değer kaybıyla 1.536,19 puandan tamamladı.

Analistler, ABD Başkanlığı'na seçilen Joe Biden'ın perşembe günü açıklayacağı mali teşvik paketine ilişkin beklentilerin küresel ölçekte piyasaları desteklemeye devam ettiğini söyledi.

ABD'deki siyasi gelişmeler ve yükseliş eğilimini sürdüren ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki gidişatın varlık fiyatlarının seyri üzerinde etkili olmaya devam edeceğini belirten analistler, bugün ABD Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi üyelerinin konuşmalarının yanı sıra ABD'de JOLTS açık iş sayısı verisinin takip edileceğini kaydetti.

ABD borsaları haftanın ilk işlem gününü düşüş ile tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi yüzde 0,29, S&P 500 endeksi yüzde 0,63 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,25 değer kaybetti.

Bugün, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilecek. Global piyasalarda ise bazı FOMC üyelerinin açıklamaları yakından izlenecek. Gün içerisinde, ABD’de Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak olan Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporu takibimizde olacak.

Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlamalarında ayrışmanın devam ettiği izleniyor. Özellikle, Japonya’da Kovid-19'un mutasyona uğramış başka türü tespit edilmesi, Çin ve Hong Kong arasında devam eden gerilim risk iştahı üzerinde baskı unsuru olarak algılanabilir.