Borsa İstanbul’da neler değişti?

BIST, yatırımcıların ihtiyatlı olmayı tercih etmeleri nedeniyle haftayı 12,8 milyar TL'lik düşük ciroyla, günü ise % 0,12'lik hafif bir artışla kapattı. Borsa İstanbul’da neler değişti?

Borsa İstanbul’da neler değişti?

BIST, yatırımcıların ihtiyatlı olmayı tercih etmeleri nedeniyle haftayı 12,8 milyar TL'lik düşük ciro ile 1111,96'den günü ise % 0,12'lik hafif bir artışla kapattı. Peki geçen hafta Borsa İstanbul’da öne çıkan başlıklar neler oldu?

Temettü kapasitesi

Yıl sonuna kadar uygulanacak yüzde 25 temettü kapasitesi, şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin şahsi sorumluluğu gündeme getirilebileceği kaydediliyor. Uzmanlar, Türkiye’ye yatırım yapan yerli ve yabancı sermayeli şirketlerin temel motivasyonunun kâr payı elde etmek olduğunu da göz ardı etmemek gerektiğini vurguluyor.

Disiplin cezalarında artış

Gazete, televizyon, internet gibi kitle iletişim araçlarını kullanarak sermaye piyasası araçları hakkında yalan, yanlış ve yanıltıcı yorum ve tavsiyelerde bulunulması durumunda 50 bin TL'den az olmamak kaydıyla ceza verilecek. Sosyal medya veya üyelik bazlı çevrimiçi kapalı gruplara üye olanlar da aynı ceza kapsamında olacak.

Eşik değer yükseltildi

Borsa İstanbul artık hem Yıldız hem de Ana Pazar şirketlerinde yüzde 10 üstü seviye arayacak ve imtiyazlı paylara yönelik bir kriter eklenecek. Halka açık şirketlerde aynı haklara sahip tek grup payın ideal olduğu vurgusuna istinaden Borsa İstanbul başlangıç olarak halka açıklığı çok yüksek paylarda eşitliği teşvik eden bir değerleme kriteri daha getiriyor.