Borsada Hintli robot sorunu çözülecek

YEP'te "Borsa işlemlerinde kullanılan sistemlerin yerli ve milli kaynaklar üzerinde geliştirilmesi ve bu konuda dışa bağımlılığın azaltılması için yerli ve milli finans teknolojileri yaygınlaştırılacaktır" denildi.

Borsada Hintli robot sorunu çözülecek

Yeni Dengelenme, Yeni Normal ve Yeni Ekonomi sloganı ile oluşturulan 2021-2023 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ekonominin önündeki engellerin kaldırılması için ihracat, turizm ve özellikle ithal ikameci üretime ağırlık veren yapısı ile ekonomi dünyası ile buluştu. Geçen yıllara paralel hazırlanan YEP'te göze çarpan ilginç noktalar da vardı. Örneğin Borsa İstanbul'da bazen yatırımcılar tarafından sıkça şikayet konusu olan kimi zaman Hint mühendislerin tasarladığı söyleyen algoritmik işlemleri yapan robotların yurtiçinde geliştirilmesine destek verileceği belirtildi. YEP'te "Borsa işlemlerinde kullanılan sistemlerin yerli ve milli kaynaklar üzerinde geliştirilmesi ve bu konuda dışa bağımlılığın azaltılması için yerli ve milli finans teknolojileri yaygınlaştırılacaktır" denildi.

Habertürk Gazetesinden Rahim Ak'ın haberine göre, programda finansal dönüşüme yönelik olarak yeni finansal mimari anlayışı çerçevesinde finansal istikrar ve güvenliği esas alan esnek, etkili ve kapsamlı düzenleme altyapısının güçlendirilmesinin sağlanacağı belirtilerek ayrıca finansal teknolojilerin (Fintek) yaygınlaştırılmasına yönelik kapsamlı bir strateji dokümanı ve eylem planı hazırlanacak, bu alanda yapılan çalışmaların tek elden koordineli bir şekilde yürütüleceği belirtildi. İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) 2022 yılında açılacağının ifade edildiği programda finansal istikrar ile ilgili olarak yapılacaklar şöyle sıralandı:

-Türkiye'nin katılım finans ve reasürans sisteminde önde gelen ülkeler arasında yer almasını sağlamak üzere, iyi uygulama örnekleri ve uluslararası kabul gören faizsiz finans ilkeleri çerçevesinde, sektörün ihtiyaçlarını ve katılımcıların hassasiyetlerini dikkate alan bir katılım finans strateji belgesi oluşturulacak ve uygulamaya alınacaktır. Ticari bir alacağın ödenmemesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek kayıpların tazmin edilmesine hizmet eden alacak sigortasının yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

-Finansal işlemlere ilişkin bilgilerin daha anlaşılabilir şekilde kullanıcılara aktarılması sağlanarak finansal okuryazarlık artırılacaktır.

-Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerinin finansmanında yenilikçi sanayi ve teknoloji şirketlerine uygun koşullarda ve uzun vadeli finansman imkânlarının sağlanması için girişim sermayesi fonları ve kitle fonlaması platformları gibi sermaye piyasası araçlarından etkin bir şekilde faydalanılacaktır.

-Para ve sermaye piyasalarının derinleştirilmesi için uzun vadeli tasarruflarda artışa katkı sağlayacak çalışmalara devam edilecektir.