Borsada spekülasyon çılgınlığı: Stratejistler uyardı

Dünya piyasalarında spekülasyonun arttığına yönelik işaretler artınca stratejistler, aşırı risk almak konusunda yatırımcıyı uyardı.

Borsada spekülasyon çılgınlığı: Stratejistler uyardı

Koronavirüs salgını sürecinde gelen olumlu haberler spekülatörlerin de radarında... Küresel hisseler şimdi 100 trilyon dolar değerinde. ABD şirketleri halka arzlardan rekor bir getiri sağlayarak, 175 milyar dolar gelir elde etti. Stratejistler, spekülasyonların artmasına dikkat çekerek, yatırımcıları aşırı risk almak konusunda uyardı.

Cenevre merkezli Reyl & Cie’nin Baş Yatırım Uzmanı Cedric Ozazman, “Algı göstergeleri aşırı heyecan seviyesine doğru ilerliyor” diyerek konuyu, “İnsanlar Noel Baba rallisini kaçırma korkusuyla yatırım yapmak için acele ediyor” şeklinde özetledi.

Kurumsal tahvillerin 3 trilyon dolarlık miktarıysa negatif getirilerle işlem görüyor. Korona virüs pandemisi devam ediyor, ekonomik döngü destekle sürüyor ve şirketler yeni karantina önlemleri nedeniyle güçlük yaşıyor. 

Halka arz patlaması

Snowflake ve Airbnb gibi dev şirketlerin halka arzları, bu yıl halka arz hacmini 175 milyar dolar seviyesine çıkararak, ABD’de rekor kırdı. Ancak yatırımcılar hala tatmin olmadı. Halka arzların ilk gün getirileri, bu yıl ortalama yüzde 40 olarak gerçekleşti.

Tahminlere göre bu rakam, 1999 ve 2000 yıllarından bu yana görülen en yüksek seviye. Tüm bunlar yeni halka arzları takip eden Reneissance IPO borsa yatırım fonuna yönelik eşi benzeri görülmemiş bir ilgi yarattı ve fon bu yıl yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Herhangi bir satın alma hedefi belirlememiş olan SPAC şirketleri bile, Bespoke Investment Group’a göre, 2020 yılında neredeyse yüzde 20 yükseldi.