Brent petrol 80 dolar bandının üzerine çıktı

Brent petrol, küresel çapta yaşanan enerji krizi ve talebin üretimi geride bırakacağına dair endişelerin ardından 80 doların üzerine çıktı.

Brent petrol 80 dolar bandının üzerine çıktı

Brent petrol, küresel çapta yaşanan enerji krizi ve talebin üretimi geride bırakacağına dair beklentilerle 3 yılın ardından ilk defa varil başına 80 doların üzerine çıktı. Batı Teksas Petrolü de yükselişle beraber varil başına 76 dolar seviyesini aştı.

Goldman Sachs ise piyasadaki dengesizliğin beklediklerinden daha güçlü olduğunu belirterek yıl sonu Brent petrol fiyat tahminini 80 dolardan 90 dolara çıkarırken 2023 petrol tahminini de 20 dolar artışla 85 dolara yükseltti.

Raporda “Uzun zamandır boğa tutumunda olsak da son küresel arz-talep açığı beklediğimizden daha büyük. Küresel talepte delta etkisi sonrası toparlanma da tahminlerimizden daha hızlı” ifadeleri kullanıldı.

Hükümetin geçen hafta açıkladığı resmi verilere göre, ABD’de ham petrol stokları 3,48 milyon varil azalarak 2018’den bu yana en düşük seviyeye gerilerken benzin stokları 3,47 milyon varil yükselmişti.

Petrol fiyatları uzun zamandır görmediği fiyat seviyelerine ulaşırken OPEC salı günü Küresel Petrol Görünümü raporunu yayımlayacak. Rapor, gruptaki ülkelerin piyasanın durumuyla ilgili nasıl bir görüşe sahip olduklarını anlamak için önemli ipuçları barındıracak.

BP Singapore Başkanı Eugene Leong, küresel petrol tüketiminin 2022 yılının üçüncü çeyreğinde salgın öncesi seviyelere dönebileceğini ve talebin günlük 3,8 milyon daha artmasını beklediklerini belirtti.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0,8 yükselişle varil başına 80,19 dolardan işlem görüyor.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,9 yükselişle varil başına 76,10 dolardan işlem görüyor.

Kaynak: Bloomberght