Bu belirtilere dikkat! Kuduz nedir? Kuduz hastalığı nasıl bulaşır? Tedavisi var mı?

Bitlis'te iki çocuğun köpek tarafından ısırılmasıyla Türkiye’de kuduz virüsü yeniden gündem oldu. Peki bulaşıcılığının kolay ve yaygın olduğu belirtilen kuduz virüsü nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Bu belirtilere dikkat! Kuduz nedir? Kuduz hastalığı nasıl bulaşır? Tedavisi var mı?

Kuduz, enfekte hayvanların tükürüğünden, yani salyasından insanlara yayılan ölümcül bir virüstür. Kuduz virüsü ısırma yoluyla hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık türüdür.

Kuduz hastalığı kedi, köpek, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yabani hayvanlardan da bulaşabilmektedir. Kuduz virüsünde erken müdahale çok önemlidir aksi takdirde hasta için ölümle sonuçlanabilir.
 Bu belirtilere dikkat! Kuduz nedir? Kuduz hastalığı nasıl bulaşır? Tedavisi var mı? - Resim : 1Kuduz nasıl bulaşır?

Kuduz bir hayvanın Isırması veya tırmalaması, salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göze, ağıza ve buruna temas etmesi, etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesi ile bulaşır.Bu nedenle kuşkulu ısırıklarda hayvan 10 gün gözlem altında tutulur. Kuduz kuluçka süresi 5 gün ile 1 yıl arasında olmakla birlikte ortalama 1-2 aydır.

Kuduz hastalığı belirtileri nelerdir?

Kuduz hastalığının belirti ve semptomları,  grip belirti ve semptomları ile benzerlik göstermekle beraber  günler boyu devam edebilir. Bu ilk aşamadan sonra ortaya çıkan belirti ve semptomlar arasında;

Ateş
Baş ağrısı
Ajitasyon
Akıl karışıklığı
Anksiyete
Aşırı tükürük üretimi
Halüsinasyonlar
Hiperaktivite
Isırılan bölgede duyu değişikliği
Kısmi felç
Kusma
Mide bulantısı
Uykusuzluk
Yutma güçlüğü ve yutma güçlüğü 

Kuduz hastalığı nasıl tedavi edilir?

Bir kuduz virüsü ile karşı karşıya kalındığında buna karşı uygulanabilecek etkili bir tedavi yöntemi bulunmamakta. Bugüne kadar çok az sayıda insan kuduzdan kurtulmuş olsa da, hastalık  yüksek ihtimalle ölüme neden olur. Bu nedenle uzmanlar kuduza maruz kalan kişinin enfeksiyonun yerleşmesini önlemek için bir dizi aşı olması gerektiğini vurguladı.