Bu kişilik tipine dünyanın sadece yüzde 6’sı sahip! Peki siz, o azınlığın içinde misiniz?

Kişilik tipleri, yıllardır psikoloji dünyasında tartışılan ve farklı yaklaşımlar getirilen bir konu. Bazı uzmanlar, insanların kişilik tiplerine göre ayrılamayacağını ve insanların bu şekilde sınıflandırılmaması gerektiğini söylerken, birçok bilim insanı farklı kişilik tiplerinin olduğunu ve bireylerin ortak davranışlara sahip olabileceği konusunda hem fikir. Bu kişilik tipine ise dünyanın sadece yüzde 6’sı sahip. Peki ya siz?

Bu kişilik tipine dünyanın sadece yüzde 6’sı sahip! Peki siz, o azınlığın içinde misiniz?

İçe dönük, dışa dönük, duygusal, mantıksal… Kişilik tiplerinin belirlenmesini sağlayacak birçok kriter var. Ve hiç şüphe yok ki, dünyanın bu çeşitliliğe çok ihtiyacı var. Şair ruhlar, kendini bilime adayanlar, maceradan maceraya koşup keşif yapanlar veya hitabet yeteneğiyle büyüleyenler; hepimiz aynı kişiliğe sahip olsaydık dünya böyle estetik ve kadim bir gezegen olabilir miydi? Kişilik tipimiz bizim potansiyelimizi ortaya koyar ve yapabileceklerimiz hakkında ipuçları taşır. ESFJ kişilik tipi olarak bilinen bu özelliklere ise dünyanın sadece yüzde 6’sı sahip. Peki siz o azınlığın içinde misiniz? Hadi, bu sorunun cevabı için önce ESFJ kişilik tipini tanıyalım!

ESFJ Kişilik Tipi: Dışadönük – Duygusal – Hisseden – Yargılayan

Myers-Briggs Tip Göstergesine (MBTI) göre, hepimiz 16 farklı kişilik tipinden birine giriyoruz. Ve 16 kişilikten ESFJ, grupta sevimli, sosyal ve zarif olan olarak karşımıza çıkıyor.

ESFJ dışa dönüklük, algılama, hissetme ve yargılama anlamına gelir. The Myers-Briggs Company'de baş danışman olan Marta Koonz'a göre, ESFJ'ler dünya nüfusunun %5.7'sini oluşturuyor. Ayrıca kadınların %7,5'i ESFJ tipi iken erkeklerin yalnızca %3,5'i bu özelliği taşıyor.

Marta Koonz’a göre bu tip, çatışmadan hoşlanmayan, enerjilerinin çoğunu sosyal düzeni oluşturmak için kullanan "Konsül tip" olarak anılır. "Gerçekten dışa dönük ve gözlemcidirler. Çevrelerinde olup bitenleri akıllarına kazırlar ve duygularıyla sürekli temas halindedirler" diye ekliyor.

Ve Koonz'a göre ESFJ kişilil tipini, "Sıcak kalpli, empatik, cana yakın, vicdanlı, enerjik, girişken, işbirlikçi, pratik ve düzenli” olarak tanımlamak mümkün.

Bu kişilik tipine dünyanın sadece yüzde 6’sı sahip! Peki siz, o azınlığın içinde misiniz? - Resim : 1

5 temel ESFJ özelliği:

1. Uyumlu

ESFJ tipinin en dikkate değer özelliklerinden biri, özverili olmaları ve başkalarına öncelik vermeleridir. Koonz'un açıkladığı gibi, "Muhtemelen uyum içinde yaşamaya çok değer veren biriyle tanışmışsanız o ESFJ tipine sahiptir. Onlar bunu başarmak için odaklarının çoğunu insanların ihtiyaçlarına yöneltirler ve genellikle kendilerininkini unuturlar." Ayrıca, bu tipin çatışmadan rahatsız olma eğiliminde olduğunu ve ne pahasına olursa olsun bundan kaçınmaya çalışacağını da ekliyor.

2. Gözlemci

ESFJ'ler çok dikkatlidir, "Gözlemci" kategorisindedir. Psikolog Kristina Hallett, "Hissetme özelliğini fiziksel duyular aracılığıyla bilgi toplama ve genel olarak pratikliğe dayalı olarak düşünüyorum." Diyor. ESFJ kişilik özelliğine sahip olanlar, başkalarıyla iyi geçinmelerine ve huzuru korumalarına yardımcı olmak için gözlemlerini zekice kullanırlar.

3. Dışa dönük

Bu insanların grup ortamlarında hiçbir problemi yoktur ve kalabalıkların içinde gerçekten gelişirler. Koonz'un söylediği gibi, ESFJ'ler sosyal ve dışa dönüktür. Ailelerinde ve işyerinde birlik olduğunu hissetmeleri onlar için çok önemlidir.

4. Takım oyuncuları

Koonz'a göre, birlikleri toplayacak, morali yükseltecek ve insanları bir araya getirecek birine ihtiyacınız varsa, bir ESFJ'liyi arayın. Onlar, grupları bir arada tutmak, etkinlikler planlamak, haftada bir arama yapmak ve herkesin doğum gününü hatırlatmak için gönüllüdürler.

5. inatçı

Son olarak, bu tip çoğunlukla uyumlu ve zarif olsa da, saygınlık ve toplum içindeki konumu söz konusu olduğunda çok inatçı bir çizgiye sahiptir. Bu nedenle biraz yargılayıcı olabilirler. Sorumluluklarını çok ciddiye alırlar ama aynı zamanda insanlar ona doğru veya yanlışı öğretmeye çalıştıklarında direkt mücadele ve yargılama eğilimi gösterirler. Çünkü onlara göre kendi doğrusuna bağlı kalmak hayat memat meselesidir.

Güçlü yönler:

Başkalarını rahat hissettirmek

Gözlem becerileri

Zarafet

Grubu bir araya getirmek

Sadık olmak

Yaygın zayıflıklar:

Başkalarının hakkında ne düşündüğü ile ilgili endişelenme

Kendilerinden çok başkalarının ihtiyaçlarına odaklanma

İnatçı

Sık sık başkalarından onaylama ihtiyacı duyma

Kendilerinin veya başkalarının yaratıcılığını bastırma

Toplum içindeki konumunu takıntı haline getirme

ESFJ iş hayatında nasıldır?

İşyerinde, ESFJ kişilik tipine sahip insanlar, bir ekibin veya topluluğun parçası gibi hissetmek isterler. Ayrıca, yetkili konumlarda olmakla ilgili bir sorunları olmadığını ve bu durumda genellikle mikro yönetim olmaksızın destekleyici olduklarını belirtiyor.

Yapılması gerekenleri titizlikle yaparlar ama hiyerarşiden hoşlanmazlar. Büyük ve nazik bir kalpleri vardır. Çatışma içermeyen, yardımsever bir ortamda çalışmak isterler. Genellikle vicdanlı ve eylem odaklı çalışırlar.

ESFJ ilişkilerde nasıldır?

Blaylock-Solar'a göre, bu tip kaçamak yapamaz ve genellikle uzun vadeli ilişkilerle çok daha fazla ilgilenir. "Uzun vadeli ilişkilerin istikrarını sıradan bir tek gecelik ilişkiden daha çok seviyorlar, Çok sevecen, güvenilir ve sadık olabilirler" diyor, Ancak bazen başkalarına güvenmenin onlar için zor olduğunu da ekliyor.

Partnerlerini mutlu etmek için her yolu denerler. Onu ilişkide en çok mutsuz eden şey, partnerlerinin mutsuzluğudur. Sevgiye muhtaçtır, sevgiyi istediği kadar hissedemediği zamanlar olumsuz olan özellikleri ortaya çıkar ve partnerini yargılamaya başlar. Başkalarını mutlu etmek için yanıp tutuştuğundan, kendisine aynı muamele göremeyince sinirlenir. Son derece sadık, nazik ve enerjisiyle ele geçirme özelliğine sahip ESFJ’ler ile ilişki yaşamak harika bir deneyim olabilir.