Bu taksi lambasını gördüğünüzde polisi arayın!

Antalya’da ticari taksi sürücüsü Hasan Doğan, taksilerdeki acil durumlarda yardım çağrısını kolaylaştıracak bir ürün geliştirdi.

Antalya’da mesai arkadaşlarının herhangi bir acil durumda yardım çağrısını kolaylaştıracak bir ürün geliştiren Hakan Doğan, araçlar üzerindeki taksi yazan tepe lambası üzerinde çalıştı ve yeni bir yazılımla buradan yardım çağrısı geçmesini sağladı. Lambadan bağımsız olarak taksi içinde görünmeyecek bir noktaya acil yardım butonu koydu. Doğan, sürücünün bu butona basması halinde dijital ekrandan seri şekilde 'Polis imdat' uyarısı yapmasını sağladı. Hasan Doğan'ın hedefi bu uyarı sisteminin bir merkez ile ortak çalışmasını sağlamak.

Doğan, son dönemlerde ticari taksi sürücülerine yönelik gasp olaylarının arttığına dikkat çekti.

Saldırganların taksicileri basit ve açık bir hedef olarak gördüğünü ve şüphelinin araca bindiği zaman sürücü ile yalnız kaldığında kullanılması için bu çalışmayı yaptığını belirten Hakan Doğan, “Sürücünün kendini koruyacağı bir sistem yok, tamamen kaderiyle baş başa. Taksimetre alanıyla da ilgileniyorum, arkadaşlarıma yardımcı olmak için araştırma yaptım. Bir ihbar sistemi geliştirmek istedik. Bu tepe lambaları bizim ürünümüzdü. Taksi şoförü yolcudan şüphelense bile yapacağı bir şey yok. Müşterinin haberi olmadan sürücü yakınındaki butona basarak dışarıya yardım mesajı gönderiyor. Dışarıdan bunu farkeden kişi hemen polisi arıyor” dedi.

2 aylık bir çalışma sonucu ortaya çıkan sistem hakkında “Sürücünün butona basmasıyla aracın üzerindeki tepe lambasının taksi yazan bölümünde ’polis imdat’ yazıları geçmeye başlıyor. Kendi araçlarımızda denedik ve başarılı oldu.” şeklinde konuştu.

Hasan Doğan, tepe lambalarının müfredata uygun olduğunu ve UKOME ile görüşüp kentte yaygın olarak kullanılmasını beklediklerini belirtti.

Doğan, “Maliyetleri minimumda tuttuk. Tüm arkadaşlarımızın kullanmasını istiyoruz. 290 liraya hayat kurtarıcı bir önlem. Bir arkadaşımıza bile bir faydası olursa ne mutlu” dedi.

Uyarı sistemini kullanmaya başlayan taksi sürücülerden Hüseyin Topal ise özellikle gece çalışırken her zaman bir tedirginlik içinde olduklarını belirtti. Gece aldıkları yolcuların nasıl biri olduklarını bilemediklerini söyleyen Topal, “Birçok arkadaşımızın başına olumsuz olaylar geldi. Yolcu ile baş başayken yardım isteyemiyoruz, telefon açamıyoruz. Yanlış bir hareketimizde yaralanabiliriz. Bu uyarı sistemini çok faydalı buluyorum. Can güvenliğinin parayla değeri biçilmez. Yolda giderken ışık ‘polis imdat ‘diye bağırıyor”dedi.