Bugün Dünya Gıda Günü: 193 milyon insan gıda güvenliğinden yoksun

Bugün Dünya Gıda Günü ve dünya genelinde önce COVİD-19 salgını ardından Ukrayna savaşı nedeniyle 53 ülkede yaklaşık 193 milyon insan gıda güvensizliği yaşıyor. Hükümetler, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler kurumlarına acil eylem çağrısı yapılıyor.

Bugün Dünya Gıda Günü: 193 milyon insan gıda güvenliğinden yoksun

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim 1945 her yıl dünya genelinde açlık yaşayan insanlar için farkındalık yaratmak için Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor.

FAO, bu yılki temasını "Kimseyi Geride Bırakma!" olarak belirledi ve hükümetlere ve BM kurumlarına acil eylem çağrısı yaptı. 

Bugün Dünya Gıda Günü: 193 milyon insan gıda güvenliğinden yoksun - Resim : 1

Human Rights Watch'da yayımlanan FAO'nun 2022 Küresel Gıda Krizleri Raporu'nda, 2021 yılında 53 ülkede 193 milyon insanın gıda güvenliğinden yoksun ve acil yardıma ihtiyacı olduğu belirlenmişti. Dünya genelinde milyonlarca insan, COVİD-19 ile ilgili tedarik zinciri kesintileri, Ukrayna savaşı gibi çatışmalar, sel ve deprem gibi doğal afetler nedeniyle gıdaya erişim sorunları yaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Sri Lanka'nın, milyonları yoksulluğa iten bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğu için, nüfusun yaklaşık üçte biri olan 6 milyondan fazla insanın gıda güvensizliği yaşadığını tahmin ediyor.

Bugün Dünya Gıda Günü: 193 milyon insan gıda güvenliğinden yoksun - Resim : 2

AFGANİSTAN'DA 34 BİNDEN FAZLA ÇOCUK AÇLIKTAN ETKİLENİYOR

Yine Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 2022'de Afganistan'da 34 binden fazla çocuk yetersiz beslenme nedeniyle ağır hasta olarak hastanelere götürülüyor. Yaklaşık 19 milyon insanın gıda güvensizliği yaşadığı belirtiliyor. Çocuklarda yetersiz beslenme nedeniyle ömür boyu kalıcı hastalıklar oluşuyor. Geç gelişim, bağışıklık sisteminde bozulma ve boy kısalığı bunlardan sadece bazıları. Bunlar kayıt altına alınabilenker. Hastaneye götürülmemiş çocukların sayısının çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Bugün Dünya Gıda Günü: 193 milyon insan gıda güvenliğinden yoksun - Resim : 3

FAO, 2022 Dünya Dıda Günü nedeniyle yaptığı açıklamada uluslararası insan hakları hukukuna göre, herkesin yeterli gıda dahil olmak üzere yeterli bir yaşam standardına ve açlıktan kurtulma hakkına sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Bugün Dünya Gıda Günü: 193 milyon insan gıda güvenliğinden yoksun - Resim : 4

Hükümetler ve uluslararası topluma acil çağrıda bulunan FAO, acil gıda yardımı için yapılabilecekleri şöyle aktardı:

Acil gıda yardımı için finansman arttırılarak ve sosyal koruma sistemleri genişletilerek en savunmasız kişilere acil destek sağlamalıdır. Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve kredi veren ülkeler gibi diğer etkili aktörler, COVİD-19 sonrası ekonomik toparlanma planları kapsamında ülkeleri kemer sıkma önlemleri uygulamaya zorlayarak krizi daha da kötüleştirmemelidir.

Bugün Dünya Gıda Günü: 193 milyon insan gıda güvenliğinden yoksun - Resim : 5

Yeterli gıdaya erişim temel bir insan hakkıdır. Sosyal koruma için fonların arttırılması ve uygun fiyatlı gıdanın temin edilmesi, gerçekten kimsenin geride kalmamasını sağlamanın anahtarıdır.