Bunu düzenli olarak yapmanın ömrü uzattığı ortaya çıktı! İşte o yöntem ve faydaları…

Bazen kendinizi şımartmanın nelere iyi geleceğini tahmin bile edemezsiniz. Stres ve ölümcül hastalıklar arasındaki ilişki artık araştırmalarla sabitken, çoğu hastalığı önlemenin yolu da stresle mücadeleden geçiyor. Örneğin bir masaj molası, sahilde yürüyüş veya manzaraya nazır lezzetli bir yemeğin tadını çıkarmak… Bütün bunlar bazen savurganlık gibi gelebilir ancak aynı zamanda sağlığınıza da fayda sağlarlar, öyleyse neden kendinizi şımartmayasınız?

Bunu düzenli olarak yapmanın ömrü uzattığı ortaya çıktı! İşte o yöntem ve faydaları…

Günlük hayatın koşturmaları, yerine getirilmesi gereken sorumluluklar ve geçim kaygısı… Tüm bu görevlerin arasında kendinize ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Kendimizi şımarttığımız anların sağlığımıza büyük oranda olumlu katkı sağladığını bilseydik, yine de kendimize ayıracağımız zamanla ilgili cimrilik eder miydik? Örneğin kendinizle bir sauna randevusuna çıkmanın nelere etki ettiğini biliyor muydunuz? Gelin beraber keşfedelim.

Saunalar bir istisna değildir. “Alzheimer'ın Sonu” kitabının yazarı nörolog Dale Bredesen, ve “Eat for Energy” kitabının yazarı enerji uzmanı Ari Whitten, saunanın nelere iyi geldiğini ortaya koydular. İşte bu yüzden kendinizi şımartıp hemen bir seans randevu alabilirsiniz!

Bunu düzenli olarak yapmanın ömrü uzattığı ortaya çıktı! İşte o yöntem ve faydaları… - Resim : 1

1. Beyin sağlığı desteği

Saunalar, özellikle beyin için oldukça etkileyici bazı faydalarla ilişkilendirilmiştir. Bredesen, "Birkaç yıl önce Finlandiya'da çok ünlü bir araştırma, insanların haftada bir sauna kullanımını, bir veya ikiden altıya çıkardıklarında bunama geliştirme risklerini azalttığını gösterdi" diyor.

Küçük bir çalışma, katılımcıların kızılötesi ışık tedavisi sağlayan saunanın, kaliteli uyku ve beyin sağlığı için çok önemli olduğunu tespit etti.

2. Daha fazla enerji

Whitten, röportajı sırasında "Sauna kullanımıyla ilgili araştırmalar akıllara durgunluk veriyor" diyor. Spesifik olarak, bir çalışma, haftada beş kez 140 derece Fahrenheit saunada 15 dakika kalan katılımcıların, önemli ölçüde artan enerji seviyelerinin yanı sıra daha sakin, daha olumlu bir ruh hali bildirdiğini gösteriyor.

Whitten, "Ne kadar çok yaparsanız ve ne kadar uzun süre yaparsanız, o kadar çok fayda elde edersiniz" diye ekliyor. Bu nedenle, haftada dört ila yedi seansı sıkıştırabilirseniz, çalışmalar, iki veya üç seansa bağlı kalmaktan daha fazla fayda elde edebileceğinizi gösteriyor. Bununla birlikte, yaşam tarzınız ve bütçeniz için en iyi olanı seçin.

3. Artan uzun ömür.

Daha fazla enerji ve daha iyi uyku, saunayı denemek için iki değerli nedendir. Ama uzun ömür? Bu şimdiye kadarki en şok edici fayda olabilir. PSA: Araştırmalar, haftada dört ila yedi kez sauna banyosunun uzun ömürlülüğü %40 artırdığını göstermiştir. Aynı çalışmada, haftada iki ila üç kez sauna banyosu, uzun ömürlülükte %23'lük bir artışla ilişkilendirildi ve yine daha yüksek bir sıklığın daha fazla fayda elde etmenize yardımcı olabileceğini gösterdi.

4. Cilt sağlığı desteği

Bir çalışma, düzenli sauna kullanıcıları için potansiyel cilt yararları bile buldu. Daha spesifik olarak, araştırmacılar, sık sık bir saunayı ziyaret eden katılımcılarda sebum üretiminde bir azalma, cilt hidrasyonunda bir artış ve daha düzenli cilt pH seviyeleri kaydettiler.

Ve, sonuç olarak…

Saunada fazladan zaman geçirmek için bir bahaneye ihtiyacın varsa, şimdi dört tane var! Bu uygulama oldukça etkileyici sonuçlar veriyor. Fakat siz yine de kendiniz için en uygun olan aralıkları seçmeyi unutmayın.

Sauna kalp rahatsızlığı olan kişiler için önerilmez.