Deprem uzmanlarından korkutan tahminler! 7.2 büyüklüğünde deprem olacak

Marmara Denizi'nde Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki deprem yine akıllara 'Büyük İstanbul Depremi'ni getirdi. 4.2 büyüklüğündeki depremin büyük depremi tetikleme ihtimali en merak edilen soru. İşte bu sorunun yanıtı.

Deprem uzmanlarından korkutan tahminler! 7.2 büyüklüğünde deprem olacak

Türkiye'nin bir gerçeği olan deprem bir kez daha kendini hatırlattı. Uzmanların uzun zamandır uyarılarda bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana gelmesini bekledikleri Büyük İstanbul Depremi'nin öncüsü/işareti olarak kabul edilen Marmara Denizi'nde meydana gelen depremler, büyüklükleri yüksek olmasa dahi korkuya sebep oluyor.

Türkiye'nin en büyük depremlerinin yaşandığı Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda zaman içerisinde meydana gelen depremler, önümüzdeki yıllarda İstanbul'da yaşanabilecek büyük bir depremi işaret ediyor. Özellikle 1930'lu yıllardan bu yana meydana gelen depremler incelendiğinde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen çok sayıda deprem, şiddetini artırarak Batı'ya doğru ilerlemeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kuzey Marmara kırığında yaşanması beklenen depremin 7.2 büyüklüğünde olmasını beklediğini ifade ederek, Tekirdağ depremi nedeniyle Marmara'nın 2.5 metre kayacağını açıklamıştı.

Deprem uzmanları: Büyük deprem beklenen fayda oldu

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ali Koçyiğit, 4.2 büyüklüğündeki depremin büyük deprem beklenen fayda meydana gelmesinin önemli olduğunun altını çizerek, gerekli önlemlerin alınması konusunda daha hızlı kararlar alınması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Ercan ise 4.2 büyüklüğündeki deprem için "Öncü bir deprem değil" açıklamasında bulundu. Ercan, depremin 'uyarıcı' bir deprem olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Şerif Barış ise, tam bir yıl önce aynı gün meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem gibi 'bağımsız' bir deprem olduğunu kaydetti.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal ise, "İstanbul'daki büyük depremin olma ihtimali yüzde 80'leri buldu. Yapılan çalışmalar bu yönde. Beklenen depremin son 10 yılına giriyoruz" dedi.

1 yıl önce 5.8 ile sallanmıştı,

İstanbul'da 26 Eylül 2020 tarihinde merkez üssü Silivri ilçesi açıkları olan bir deprem meydana gelmişti. 5,8 büyüklüğünde depremde, Şirinevler, Sultangazi ve Eyüp'te hasar gören bazı binalar olmuştu. Avcılar'da ise bir caminin minaresi kısmen yıkılmıştı.

Kuzey Anadolu Fay Hattı hakkında

Kuzey Anadolu fay hattı, sismik olarak dünyanın en etkin fay hatlarından birisidir. Kuzey Anadolu fay hattı, doğuda Doğu Anadolu fayı ile kesiştiği Karlıova üçlü birleşim noktasından başlar, orta kesimi civarında dışa bükey bir yay yapar ve Mudurnu Vadisi segmentinin batı ucuna kadar devam eden bir fay hattıdır.

Kuzey Anadolu Fay hattının oluşturduğu depremlerin zaman içindeki dağılımlarına bakıldığında, depremin aktivitesi fayın orta kısımlarından başladığı ve daha sonra batı ve doğu uçlarına doğru ilerlediği çok net bir biçimde görülmektedir. Kuzey Anadolu fayının orta kesimleri ile doğu ve batı uçları, paleosismolojik olarak oldukça belirgin farklılıklar göstermektedir.

Fayın farklı kesimlerinin farklı davranışlar göstermesi ve deprem tekrarlama periyodunun farklı olması fayın geometrik özelliklerinden kaynaklanır. Fayın doğu kesiminde, Kuzey Anadolu fayı birleşik fayını teşkil eden Doğu Anadolu fayı ile kesişmektedir. Ayrıca, fayın doğu kesimlerinde artan gerilme yüklemesi sonucu kenarları doğrultu atımlı faylar ile sınırlandırılan bir takım blokların çıkmasına neden olmaktadır. Fayın doğu kesimi bu şekilde özellik gösteriyor fakat batı kesiminde fay kollara ayrılır. Fayın doğu kesimi sıkışma etkisi altında kalırken batı kesiminde çekilmeye maruz kalmaktadır. Kuzey Anadolu fay hattı boyunca şimdiye kadar oluşan depremlerin odak mekanizma sonuçları bu farklı gerilme rejimleri altında bulunduklarını kanıtlar. Bu depremlerden elde edilen P ve T eksenlerinin yönleri, faydaki hakim olan ana sıkışma yönünün, Kuzey batı ve Güney doğu olduğuna işaret etmiştir ve fayın bu kısımlarında deprem tekrarlanma periyodları değişmektedir.

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelmiş büyük depremler nelerdir sorusuna cevap ise tarihine göre incelendiğindeyse bu sonuçlar ortaya çıkıyor:

Deprem uzmanlarından korkutan tahminler! 7.2 büyüklüğünde deprem olacak - Resim : 4

1939 Erzincan Depremi / Büyüklük: 8.3 / Can kaybı: 32962

1942 Niksar Depremi / Büyüklük: 6.9 / Can kaybı: 3000

1943 Tosya Depremi / Büyüklük: 7.7 / Can kaybı: 4000

1944 Bolu Gerede Depremi / Büyüklük: 7.5 / Can kaybı: 3959

1949 Karlıova Depremi / Büyüklük: 7.9 / Can kaybı: 450

1951 Çankırı Kurşunlu Depremi / Büyüklüğü: 6.8 / Can kaybı: 50

1957 Bolu Abant Depremi / Büyüklüğü: 6.8 / Can kaybı: 52

1966 Varto Depremi / Büyüklüğü: 6.6 / Can kaybı: 2394

1967 Bolu Mudurnu Depremi / Büyüklüğü: 7.0 / Can kaybı: 89

1971 Bingöl Depremi / Büyüklüğü: 6.8 / Can kaybı: 878

1992 Erzincan Depremi / Büyüklüğü: 7.0 / Can kaybı: 653

1999 İzmit Gölcük Depremi / Büyüklüğü: 7.4 / Can kaybı: 17480

1999 Düzce Depremi / Büyüklüğü: 7.2 / Can kaybı: 845

2010 Elazığ Depremi / Büyüklüğü: 6.0 / Can kaybı: 41

2011 Van Depremi / Büyüklüğü: 7.2 / Can kaybı: 604