Büyük risk taşıyor! Doğu Karadeniz’deki tehlike 3 kat arttı: Uzman isim çok net uyardı: “En ufak bir taş düşmesi ihbar edilmeli”

Artvin’de heyelan tehlikesi devam ediyor. Kent genelinde heyelan kaynaklı kaya düşme vakaları geçen yıla oranla 3 kat arttı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayberk Kaya, “Sular, kaya kütlelerinin içine ve çatlaklara sızarak kaya düşmesine neden oluyor.” dedi.

Büyük risk taşıyor! Doğu Karadeniz’deki tehlike 3 kat arttı: Uzman isim çok net uyardı: “En ufak bir taş düşmesi ihbar edilmeli”

Doğu Karadeniz’deki heyelan tehlikesi geçen yıla oranla 3 kat arttı. Doğu Karadeniz’de küresel iklim değişikliğinin etkileri ile görülen ani, lokal ve şiddetli yağışlar, özellikle kara yollarının geçtiği sarp yamaçlarda heyelanlara neden oluyor.

2023’TE 7 HEYELAN YAŞANDI

Heyelanlardaki artışı değerlendiren Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Heyelan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayberk Kaya, küresel ısınmaya dikkat çekti.

“EN UFAK TAŞ DÜŞMESİ İHBAR EDİLMELİ”

Sürücü ve vatandaşları, en ufak bir taş düşmesini bile ihbar etmeleri konusunda uyaran Kaya, “Bu olayın akabinde daha büyük kaya düşme riskinin olması muhtemeldir. İlgili kurumlarımız, kaya düşmesi olaylarının gözlemlendiği arazilerde önlemler almaktadırlar. Genellikle çelik hasırlarla kaplama, askıda kalan ve düşme riski olan blokların profesyonel dağcılar tarafından temizlenmesi ya da hidrolik ekipmanlarla tıraşlanması, püskürtme betonlarla desteklenmesi, kaya cıvataları ile sabitlemesi şeklinde gerekli önlemler alınmaktadır.” ifadelerini kullandı.