Yer: Büyükada... Yıkıldı yıkılacak!

Büyükada Rum Yetimhanesi'nde özellikle kış aylarında olumsuz hava koşullarının etkisiyle tahribat arttı.

Büyükada Rum Yetimhanesi, 1898'de ihtişamlı bir otel olarak inşa edildi. Ancak otele ruhsat çıkmayınca 1900'lerin başında Rum bir kişi tarafından satın alındı ve yetimhane olarak kullanıldı. Zamanında binlerce yetime yuva olan bu yere 54 yıldır tek bir çivi bile çakılmadı.

206 odalı yetimhane, adanın yüksek bir yerinde yer alıyor. Özellikle kış aylarındaki olumsuz hava koşulları binadaki tahribatı artıyor. Yetimhanenin çatı kısmında çökmeler meydana geldi. Artık yok olmanın eşiğine gelen yetimhanenin zemininde çökmeler oluştu.

Yetimhane bahçesine çökme riskine karşı izin olmadan kimse alınmıyor. Adayı ziyaret edenler demir tellerin arkasından fotoğraflarını çekiyor. Bina, Avrupa’nın tehlike altındaki 7 kültürel mirası arasında yer alıyor. Mülkiyetiyle ilgili tartışmalar uzun yıllar devam etti. 2010'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yapının Rum Patrikhanesine devredilmesine karar verdi.

Patrikhane için bir ara restorasyon umudu doğdu. Ancak yine harekete geçilmedi ve 122 yıllık tarih kaderine terk edildi.