Cadılar Bayramı (Halloween) nedir ve niçin kutlanıyor?

Ekim ayının gelmesiyle birlikte balkabağı, cadı kostümleri ve korkunç maskeler vitrinlerdeki yerlerini almaya başladı. Avrupa ve ABD'de kutlanan Halloween, artık Türkiye' de de kutlanmaya başladı. Peki nedir bu Halloween (Cadılar Bayramı) ve ne zaman kutlanıyor?

Cadılar Bayramı (Halloween) nedir ve niçin kutlanıyor?

Avrupa ve ABD'de her yıl 31 Ekim'de insanlar korkunç kostümler, cadı kıyafetleri giyerek, yüzlerini boyayarak ya da maskeler takarak ve bal kabakları oyup dekorasyon hazırlayarak Cadılar Bayramı'nı kutluyor. Cadılar Bayramı, çocukların kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık toplayarak kutlanan bir bayram.

HANGİ GELENEĞE DAYANIYOR?

Pek çok Avrupa medeniyetinin geçmişini oluşturan Keltler zamanında en önemli pagan kutlamalarından birinin Samhain veya bir diğer ismiyle Ölülerin Bayramı olduğu düşünülüyor.
Sonbahar ekinoksu ile kış gündönümü arasında yapılan bu kutlama, hasat mevsiminin sonunu ve kış mevsiminin başlangıcını ya da yılın "karanlık yarısını" sembolize ediyordu.
Samhain, Galce'de "yaz sonu" anlamına geliyor. Keltler, kutlamanın yapıldığı bu günde hayaletlerin dünyaya geri döndüğüne inanıyordu. O dönemde insanların kostümler giyerek kötü hayaletleri ve ruhları uzaklaştırmak için dev şenlik ateşleri yaktığına ve hayvanları kurban ettiğine inanılıyor. İlk olarak Avrupa'da başlayan bu gelenek, daha sonra ABD'ye de sıçradı. İrlanda'da 1846 yılında yaşanan patates kıtlığı, çok sayıda İrlandalının Amerika'ya göç etmesine neden oldu. Bu insanlarla beraber Cadılar Bayramı da dünyada yayılmaya başladı.
Keltlerin aynı zamanda hasatlarını korumak için sofralarında iyi ruhlar için yer açtığı aktarılıyor. İnsanlar komşularının kapılarını çalar ve onlardan bir şiir veya şarkı karşılığında yemek isterdi. 8. yüzyılda Papa Gregory III, Samhain'dan bir gün sonraki 1 Kasım'ı azizleri ve şehitleri onurlandırmak için özel bir gün ilan etti.

GÜNÜMÜZDE AZİZLER GÜNÜ OLARAK BİLİNİYOR

Bu bayram, günümüzde Azizler Günü olarak biliniyor. Papa Gregory, o dönemde Paganlar ile barışı korumak için Azizler Günü'nün Samhain geleneklerinden bazılarını içermesini istedi.

Cadılar Bayramı (Halloween) nedir ve niçin kutlanıyor? - Resim : 1

Her yıl kutlanan Halloween ya da diğer adıyla Cadılar Bayramı nedeniyle özellikle batı ülkelerinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bir çok insan Cadılar Bayramı konseptine uygun kıyafetlerle ve makyajla eğleniyor. ABD başta olmak üzere dünya genelinde etkinliklerle kutlanan Cadılar Bayramı için geri sayım başladı. İnsanlar, Cadılar Bayramı öncesinde evlerini ve bahçelerini iskelet, bal kabağı, örümcek ağı gibi süsler ile dekore ediyor, çeşitli etkinlikler düzenliyor. 

Cadılar Bayramı (Halloween) nedir ve niçin kutlanıyor? - Resim : 2

2024 CADILAR BAYRAMI NE ZAMAN?

ABD'den Güney Kore'ye, Avustralya'dan Tayvan'a, dünyanın dört bir yanında Cadılar Bayramı her yıl 31 Ekim'de kutlanıyor.