Bakan Bilgin'den Amasra maden faciası açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Amasra'da 42 işçinin öldüğü maden kazasına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Bilgin konuşmasında, "Madende bir patlama olmadan saat 11.00 civarında fan bozulmuş. Sonra değerlerde farklılaşma oluşuyor. İşletmenin işi durdurması lazımdı. Orada kusurlar yargıya intikal etmiştir. Değerlendirecektir" ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin'den Amasra maden faciası açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bartın'ın Amasra ilçesinde 42 işçinin yaşamını yitirdiği maden kazası hakkında açıklama yaptı. Bakan Bilgin, "Madende bir patlama olmadan saat 11.00 civarında fan bozulmuş. Sonra değerlerde farklılaşma oluşuyor. İşletmenin işi durdurması lazımdı. Orada kusurlar yargıya intikal etmiştir. Değerlendirecektir." dedi.

Bakan Vedat Bilgin, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığın 2023 bütçesine ilişkin sunumunda yaptığı açıklamada, "Maden kazalarının bitmesi lazım" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye'deki iş kazaları en önemli sorunumuz. Bunun birinci sebebi şudur; bir teknoloji sorunu var. Madenlerde teknolojik dönüşümü gerçekleştirmek lazım.

2015'te madeni kapatmışız. Her yıl ceza kesmişiz. Biz bu madenin sorunlu olduğunu raporlarımızda ortaya koymuşuz.

İş güvenliği sistemini değiştirecek teklif hazırlığı

Bütün işletmelerin özel bir kuruluştan iş sağlığı güvenliği hizmeti satın aldığına dikkat çeken Bakan Bilgin, "Satın aldıkları hizmetin parasını patron ödüyor. Patronun işletmenin ödediği iş güvenliği iş sağlığı müessesi işleyebilir mi? Bunun pratik faydası olmadığı ortada. Bir kanun teklifi hazırlayacağım değiştirilmesini öneriyorum" diye konuştu.