Can dostlarımızın stres kokumuzu aldığını biliyor muydunuz? İşte o araştırma!

İngiltere’de yapılan bir deney, köpeklerin yetenekleriyle ilgili bir gerçeği ortaya çıkardı. Araştırmada kullanılan köpekler, stresli insanlardan alınan ter ve nefes örneklerini tespit etmede son derece başarılı oldu. İşte o araştırmanın detayları…

Can dostlarımızın stres kokumuzu aldığını biliyor muydunuz? İşte o araştırma!

Uzun zamandır köpeklerin aşırı duyguları koku yoluyla algılayabildiğine inanılıyordu. Ama İngiltere'deki Queen's University Belfast'taki bilim adamları, bir köpeğin burnunun neleri bilebileceğini resmen kanıtladı.

Stresimizin kokusunu alıyorlar

Araştırmalar, stresin insan terinde ve nefesinde bulunan bileşikleri değiştirdiğini gösteriyor. Deney için, dört köpeğe gönüllülerden toplanan ter ve nefes örnekleri sunuldu. Önce normal teri koklayan köpekler akabinde aynı insanların zor matematik sorularına maruz kaldıktan sonraki terlerini kokladı.

Can dostlarımız yüzde 90’ın üzerinde doğru bildi

Rapora göre, köpekler, hangi örneklerin daha önce geldiğini ve hangilerinin daha sonra geldiğini yüzde 90’ın üzerinde doğru bildiler. Sonuçlar Çarşamba günü PLOS One adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Araştırmanın yazarı, hayvan psikoloğu Clara Wilson, “Bu çalışma, 'insanın en iyi arkadaşının' olağanüstü yeteneklerine dair daha fazla kanıt sağlıyor. Köpeklerin algılama yetenğini anlamaya katkı sağladığımız için çok mutluyuz” dedi.

Can dostlarımızın stres kokumuzu aldığını biliyor muydunuz? İşte o araştırma! - Resim : 1

Makineyle test edildi

Araştırmacılar, köpekleri üç seçenek sunan bir makineyle test ettiler: Kullanılmayan bir gazlı bez parçası, stresli bir kişiden alınan numune ve henüz gerilmemişken aynı kişiden bir ter numunesi daha.

Araştırmacılar ayrıca, kalp atış hızı ve kan basıncı ölçümlerinden önce ve sonra gönüllülerin stres düzeylerini soran anketlere verilen yanıtları topladılar.

Köpeklerin stres örneklerini tespit etmedeki doğruluğu yüzde 90'dan yüzde 96,88'e, araştırmacıların beklediğinden bile daha iyiydi ve herkesi şaşırttı. Stres kokumuzu alan köpekler en yakın dostlarımız olduğunu bir kez daha kanıtladı.