Çanakkale'deki deprem beklenen İstanbul depremini tetikler mi?

Dün saat 21.38'de Çanakkale Yenice’de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından, sismik hareketlerin İstanbul depremini nasıl etkileyeceği araştırılıyor. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Hazırlıklı olmamız lazım. İstanbul çevresindeki her deprem artık beklenen büyük depremin öncüsü" diye konuştu.

Çanakkale'deki deprem beklenen İstanbul depremini tetikler mi?

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bölgede son bir ayda ciddi anlamda sismik hareketlenme olduğuna dikkat çekti ve açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Depremin meydana geldiği yerin 1953'te kırılan Gönen fayı olduğunu anlıyoruz. Bu çevrede bir şeyler olabilir mi? Bunu çok net söyleyemeyiz ama esas daha kuzeydeki Marmara Denizi'nden 1509 yılından beri kırılmayıp İstanbul'u hırpalayacağı gözüken fayda, hem de güneydeki fayda enerji biriktiğini ve sağından solundan bir takım sesler çıktığını görüyoruz."

"YIKILACAK FAYIN ÖNÜNÜ AÇIYOR"

"Hazırlıklı olmamız lazım. İstanbul çevresindeki her deprem artık beklenen büyük depremin öncüsü. Küçük segmentler kırılıyor ve kırılacak büyük segmente yol açıyorlar. Bir hazırlık aşaması gibi düşünmeli. Yıkılacak büyük fayın önünü açıyor olabilir. Bu yüzden bu kırılmaları, daha büyük depremler için bir işaret olarak kabul etmemiz lazım. Marmara Denizi'nin içinde iki büyük fayımız var. İkisi de kırılabilir. İkisi de 500 yıldır suskun. Bu yüzden hazırlıklı olmamız lazım. Bu iki fay kırılacak. Bugün kırılmadıysa yarın kırılacaktır.”