Celal Şengör'den tv100'e özel açıklamalar: Atatürk tüm insanlığa aittir

tv100'ün ilgiyle takip edilen Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programına konuk olan Prof. Dr. Celal Şengör, Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çok özel açıklamalarda bulundu. Şengör, "Atatürk, bizim çocuğumuzdur, kurtarıcımızdır. Ama bu rolleriyle Atatürk, insanlığa aittir." ifadelerini kullandı.

tv100'de yayınlanan Az Önce Konuştum programına konuk olan Prof. Dr. Celal ŞengörCandaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtladı.

Celal Şengör'ün açıklamalarından satır başları şöyle:

"Dünyanın hiçbir yerinde ben Atatürk’ün yaptığı etkiyi yapmış bir lider görmedim. 85 yıl olmuş 15 yıl sonra yüzyıl olacak ve biz bugün aynı özlemle, aynı acıyla 10 Kasım’da Atatürk’ü hatırlıyoruz.

"ATATÜRK MİLLETİNE GÜVENDİ"

(Atatürk o dönemde ‘Siz dünyayı geçeceksiniz’ diye hedef koyduğunda büyük bir yokluk vardı neye güvenerek söyledi bunu?) Milletine güveniyor çünkü o fakir, hiçbir şeyi kalmamış millet bir ordu yarattı ve müttefikleri tepeledi. Atatürk’te diyor ki ‘Biz bir şeyi istemeye görelim, yaparız.’

"BEN CENTİLMENE ATEŞ AÇMAM"

LIoyd George, Harington’a emir gönderiyor ‘Türkler köprülerden geçerse ateş edin’ Atatürk’te soruyor ‘Yaz mevsiminde köprülerin altından akan derelerin durumu nedir?’ ‘Paşam kurur’ diyorlar. ‘Peki biz de köprüden geçmeyiveririz’ diyor. İngilizler bakıyorlar bizimkiler atlarla geçiyorlar. Harington ‘Ateş açın’ emrini dahi askerlere bildirmemiş. LIoyd George kuduruyor ‘Neden emir dinlemiyorsun diyor. Harington’ın cevabı meşhurdur ‘Ben centilmene ateş açmam’ diyor.

Atatürk tarihin gördüğü en büyük 4-5 komutandan biri ama Atatürk’ün maksadı harp etmek değil. Ne diyor ‘Nefsi müdafaa olmayan harp cinayettir.’

"KURTULUŞ SAVAŞI'NI KAZANMAK ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARTMAYA BENZİYOR"

Ben bazen diyorum. Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması şapkadan tavşan çıkartmaya benziyor. O kadar zor bir iş. Ama adam yaptı. Ben dedim ki '10 Kasım'da meşalenin alevi söndü. Niçin söndü? Çünkü Atatürk'ün çevresi bu alevi canlı tutacak kapasitede değil. Orada belli oldu. Kurtuluş Savaşı'nı kim kazanmıştır? Şanlı ordumuz, komutanlarımız hepsi amenna kabul. Ama başlarında o alev olmasaydı oturdukları yerde oturuyorlardı.

"ATATÜRK OLMASAYDI 10 KASIM'A GELEMEZDİK"

Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı 10 Kasım'a gelemezdik zaten. Çünkü biz olmazdık. Müttefiklerin niyeti İstanbul'a el koymak, sahilleri almak, boğazlara el koymak ondan sonra Türkleri yavaş yavaş Asya'ya doğru itelemek.

"ATATÜRK RUHEN ÇOCUK"

(Atatürk’ün son döneminde çok enteresan bir hastalığı umursamama hâli var. Neden?) Çünkü Atatürk ruhen çocuk. Onun için zaten arkadaşlarıyla anlaşamıyor. Onlar diyor 'Ya bu delilik', 'Yaparız biz' diyor ve yapıyor. O milletin içine girmeyi seven biri.

"KENDİNDEN 50 SENE SONRA NE OLACAK BİLEMEZ"

(Neden mirasını akıl olarak bırakıyor, bilim bırakıyor?) Çok basit çünkü Atatürk kendinden 50 sene sonra ne olacak bilemez. Dünya, ekonomi ne şekil alacak. Atatürk Sovyetler Birliğinin bu kadar çabuk dağılacağını öngörür müydü acaba?

"ÇOK KARLI ÇIKARDIK"

(Atatürk bir 10 sene daha yaşasaydı ne olurdu?) Çok değil sadece II. Dünya Savaşı’nı Atatürk’le atlatabilseydik çok karlı çıkardık.

"BİZİM KURTARICIMIZDIR"

Atatürk, bizim çocuğumuzdur, kurtarıcımızdır. Ama bu rolleriyle Atatürk, insanlığa aittir. İskoçyalı bir kadın 80 yaşında, 'ben genç kızken, Türkiye'de aşık olduğumuz bir adam vardı, Atatürk'tü' diyor."