CERN'de simülasyon dönemi başladı! Artık yapay zeka parçacık fiziğine de destek oluyor!

Yapay zeka birçok alanda olduğu gibi parçacık fiziğinde de kullanılmaya devam ediyor. Uzun yıllardır yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. CERN'de artık yapay zeka destekli simülasyonlar yapılıyor. Bilim insanı doktor Mehmet Özgür Şahin, çalışmaları tv100 editörü Esra Öz'e anlattı.

CERN'de yapılan çalışmalar artık simülasyonların da yeni kullanım alanları arasında yerini aldı. Yapay zeka destekli çalışmalar sayesinde gözden kaçabilecek verilerin elde edilmesi amaçlanıyor.

Bilim insanı doktor Mehmet Özgür Şahin, "Samanlıkta iğne arama örneği vardır, biz samanlıkta iğne değil aslında daha farklı boyutta bir saman arıyoruz." açıklamasında bulundu. 

 YAPAY ZEKA İLE SİMÜLASYON UYGULAMALARI KULLANILMAYA BAŞLADI

Bilim insanı doktor Mehmet Özgür Şahin, "27 kilometrelik bir hızlandırıcımız var ve saniyede 40 milyon kez parçacık kümeleri çarpışıyor. İnanılmaz bir çarpışma hızına ulaşıyoruz. Çarpışmayı aynı gerçek hayatta gözlemlediğimiz gibi bilgisayarda ve 15 metrelik dedektörün her bir kablosunu simüle ediyoruz." dedi. 

Bilim insanı Doktor Mehmet Özgür Şahin, simülasyon çalışmalarında dünyanın her tarafına yayılan bilgisayar ağının bile yeterli olmayabildiğini söyledi.

Doktor Mehmet Özgür Şahin sözlerine, "Bunun bir teorisini yazıyoruz, bir senaryo geliştiriyoruz. Ve bu senaryoyu simülasyonla inceliyoruz. Ondan sonra gerçekten parçacıkları çarpıştırıp acaba bu gözlemlerimiz simülasyonlarımıza yani teoriden beklediklerimize uyuşuyor mu diye bakıyoruz." şeklinde devam etti. 

 PEKİ DENEYE İHTİYAÇ DUYMADAN SİMÜLASYONLAR YETERLİ OLUR MU?

"Deney yapmadan simülasyonlarla deney yapamıyoruz. Aslında bizim yaptığımız simülasyonlar, doğruluğunu bildiğimiz teorilere veya doğru olmasını beklediğimiz teorilere göre yapılıyor. Yeni bir şey görmek istiyorsak var olanı daha iyi bir şekilde anlamak istiyorsak tabii ki mutlaka deney yapmamız lazım."

Bilim insanı Şahin yapay zekanın fiziğin gelişimine katkı sağladığını söyledi.

Şahin, "Sürekli yapay zeka algoritmaları geliştiriyoruz. Yani  şu anda çıkarılan yüzlerce makalenin hepsinde olmasa da büyük bir çoğunluğunda yapay zekada kullanılan algoritmalar kullanılmış. Çok daha iyi sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum." dedi.