Bakan Kurum: 1000 kilometrekarelik alanı etkisine alan bir afetle karşı karşıyayız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem ile ilgili olarak, "1000 kilometrekarelik alanı etkisine alan bir afetle karşı karşıyayız. Depremin yeryüzüne 7 kilometre yakınlıkta olması yollarda hasarlara yol açtı" ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum: 1000 kilometrekarelik alanı etkisine alan bir afetle karşı karşıyayız

Türkiye Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremle ilgili açıklamasında, "1000 kilometrekarelik alanı etkisine alan bir afetle karşı karşıyayız. Depremin yeryüzüne 7 kilometre yakınlıkta olması yollarda hasarlara yol açtı" ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum Gaziantep'ten depremle ilgili yaptığı değerlendirmelerde şunları söyledi:

Şu ana kadar 684 artçı deprem yaşadık, devam ediyor. Yorulan binalarda hasarın daha arttığını, hassasiyetin devam ettiğinin altını çiziyorum. Hasarlı binalara girmeyelim.

Gaziantep genelinde doğrudan 12 bin personelimiz bilfiil sahada. 1646 kurtarma personelimiz ile bütün enkaz alanlarında vatandaşımızın yanındayız. Gaziantep özelinde 618 sağlık personelimiz AFAD'la, arama-kurtarma personeliyle ilgili süreçleri yürütmekte. Deprem ülkesiyiz ama bugün belki dünyanın en büyük deprem felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. Bu afet 13,5 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiriyor, 1000 kilometrelik alanı etkisi altına aldı. 10 ilimize 31 valimiz, 62 kaymakamımız görevlendirildi.

Acil ne ihtiyaç varsa bu ihtiyaçların giderilmesine ilişkin ilk yardım ödeneklerimizi aktardık. Birinci önceliğimiz arama-kurtarma faaliyetleri. İzmir'de 112. saatte yavrumuzu enkaz altından kurtardık. İkinci önemli husus da hasar tespit ve vatandaşlarımızın barınma, gıda ihtiyaçlarını giderme süreci.

Gaziantep'te 900 binamızın ağır hasarlı ve yıkık olduğunun tespitini yaptık. Enkazlarımızda vefat eden vatandaşımızın sayısı 551'e ulaştı.