Bakan Kurum kira düzenlemesinin detaylarını duyurdu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kira düzenlemesinin detaylarına ilişkin açıklamasında; yasanın, 2022 yılının Temmuz ayından önce yapılan kira sözleşmelerini ilgilendirmediğini ve yeni yasanın 2022 Temmuz ile 2023 yılı arasını bağladığı ifade etti.

Bakan Kurum kira düzenlemesinin detaylarını duyurdu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kira zamlarının yüzde 25 oranında sınırlanacağını açıklamasının ardından milyonlarca vatandaşın beklediği düzenlemeye ilişkin detaylar gelmeye devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kira zam oranlarına ilişkin en çok merak edilen konularından biri olan geçmişe dönük kontratları ilgilendirip ilgilendirmeyeceği sorusunu yanıtladı.

Kurum, yeni düzenlemenin detaylarını tv100'de yayınlanan Az Önce Konuştum programının sunucusu Candaş Tolga Işık'a anlattı. Kurum, Işık'a yasanın, 2022 yılının Temmuz ayından önce yapılan zam sözleşmelerini ilgilendirmediğini ve yeni yasanın 2022 Temmuz ile 2023 yılı arasını bağladığı belirtti.

Kurum, kiracıları farklı bahanelerle evinden çıkarmak isteyen ev sahiplerini, kiracının şikayet etmesi üzerine yasada bulunan kira yasağı ve kira tazminatı gibi ağır cezaların uygulanacağını söyledi.

Bakan Kurum ile konuşan Işık, kira artışlarının detaylarıyla ilgili şunları aktardı:

(1) Bu sene temmuz ayı itibarıyla seneye temmuza kadar kiraya %25'in üzerinde zam yapılamayacak. Yasanın ihlali halinde her 2 tarafa ağır ceza var. 

(2) Yasa temmuz 2022 öncesi yapılmış yenileme/zam sözleşmelerini bağlamıyor. Temmuz 2022- Temmuz 2023 arasını bağlıyor.

(3) Kiracıyı farklı bahanelerle (Almanya'dan oğlum geldi, kendim oturacağım, vs...) çıkarıp daha yüksek bedelle yeni kiracı getiren ev sahiplerine kiracının şikayeti üzerine halihazırda yasada var olan kira yasağı ve kira tazminatı gibi ağır cezalar uygulanacak.