Gardiyanlar göz yumdu, ırkçı saldırgan elleri masaya kelepçeli 4 mahkumu bıçakladı

Amerika Ohio'da Greg Reinke adındaki ırkçı bir beyaz mahkum, yan tarafındaki elleri masaya kelepçeli 4 siyahi mahkuma el yapımı bıçakla saldırıp dehşet saçtı. Gardiyanların olaya göz yumduğu iddia ediliyor.

Kan donduran olay Amerika'da Ohio eyalet hapisanesinde gerçekleşti. 54 yaşındaki Greg Reinke isimli ırkçı mahkum, daha önceden hazırladığı el yapımı bıçak ile 4 mahkuma saldırdı. Shamieke Pugh, Maurice Lee, Dontez Hollis ve Daryl Pascol isimli siyahi mahkumların dehşeti yaşadığı sırada gardiyanların kasıytlı olarak müdahalede bulunmadığı iddia edildi.

Reinke, elleri masaya kelepçeli mahkumları defalarca bıçakladı
Reinke, elleri masaya kelepçeli mahkumları defalarca bıçakladı

 "Gülerek izlediler"

Haziran 2017'de yaşanan olayda masada tek başına oturan 54 yaşındaki Greg Reinke sakince duruyor. O sırada yan masada elleri kelepçeli halde oturan 4 siyahi mahkum kendi aralarında oyun oynuyor. Bu sırada çorabından el yapımı bıçağını çıkaran Reinke, bir anda kendisine en yakın konumda bulunan siyahi mahkuma saldırıyor ve bir kaç bıçak darbesi ile yaralıyor. Ardından da diğer mahkumlara saldırmaya devam ediyor. Elleri masaya kelepçeli olduğu için saldırgana karşı koyamayan siyahi mahkumlar, masanın etrafında dönerek kendilerini korumaya çalışıyor. Dava için hazırlanan raporda gardiyanların olayı gördüğü, müdahale etmek yerine gülerek izlediği ileri sürülüyor.

Gardiyanların kasıtlı olarak müdahale etmeyip, vahşi saldırıyı gülerek izlediği iddia edildi
Gardiyanların kasıtlı olarak müdahale etmeyip, vahşi saldırıyı gülerek izlediği iddia edildi

 10 dakikadan fazla süren olayda herhangi bir gardiyan müdahalesi görülmüyor. Gardiyanlar geldikten sonra da yaralı mahkumlara ilk yardım yapılmaması dikkat çekiyor. Mahkumların serbest zaman için avluya çıkarılmadan önce sıkı şekilde arandıkları da verilen bilgiler arasında.

Gardiyanlar göz yumdu, ırkçı saldırgan elleri masaya kelepçeli 4 mahkumu bıçakladı - Resim : 3Beyaz üstünlükçü Aryan Kardeşliği üyesi

Kendisini beyaz üstünlükçü Aryan Kardeşliği üyesi olarak tanımlayan Reinke'nin masaya getirilmeden önce aranmadığı ifade edilirken, bunun gardiyanlar gözetiminde planlı bir eylem olduğu vurgulanıyor. Reinke de siyahi mahkumlar gibi elleri masaya kelepçeli ancak ya kendisine anahtar verilmişti ya da bir çeşit aparatla kelepçelerinden kurtuldu. Her iki durumda da Reinke'ye üst araması yapılmadığı ortaya çıkıyor.

 

"Sadece ölmelerine izin vermeliyiz"

Reinke saldırdığı sırada Faye ve Dalton soyadlarına sahip iki gardiyanın, "Sadece ölmelerine izin vermeliyiz" diyerek kilitli kapının arkasında güldüğü rapor edildi. O sırada kelepçelerinden kurtulmaya başaran Donzet Hollis, aldığı yaralara rağmen kendisini ve arkadaşlarını savunmaya çalıştı. Kısa süreli mücadelenin ardından Reinke'yi etkisiz hale getirmeyi başardı. O sırada tüm siyahi mahkumlar çeşitli bıçak yaraları almıştı.

Saldırıdan kurtulan siyahi mahkumlar tazminat istiyor
Saldırıdan kurtulan siyahi mahkumlar tazminat istiyor

 Tazminat istiyorlar

Saldırıda yaralanan siyahi mahkumlar açtıkları davalar ile hem tazminat hem de cezalarında indirim istiyor. Yaşadıkları koşulların çok tehlikeli olduğuna vurgu yapan mahkumlar, farklı bir hapisaneye davalarının görüldüğü süre boyunca transfer olmak istedi. 4 mahkum da aldıkları fiziksel yaraların yanısıra, psikolojik olarak da kötü durumda olduklarını belirtti.

86 yıl ceza aldı

Reinke, bu saldırıdan dolayı 54 yıl hapis cezası alırken, sekiz ay sonra da bir gardiyana saldırmaktan 32 yıl hapis cezası daha aldı. Savcının raporuna göre Reinke bir başka mahkum ile birlikte bir gardiyanı tam 32 kez bıçakladı. Reinke, bu cezaların öncesinde ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Son dönemde gardiyanların kötü muamelesine maruz kaldığını ileri süren Reinke açlık grevine başladı.