Canan Kaftancıoğlu'na 17 yıl hapis istemi

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun 17 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Gergin geçen duruşma 18 Temmuz'a ertelendi.

Canan Kaftancıoğlu'na 17 yıl hapis istemi

CHP'li Kaftancıoğlu, 6 yıl önce sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek hakkında açılan dava nedeniyle bugün mahkemeye çıktı.

Duruşmada söz alan Canan Kaftancıoğlu seçim ile duruşma tarihi arasında az zaman olduğu için hazırlanamadığını söyledi ve savunmasını hazırlamak için süre talep etti. Hakim "Yeterli süreniz vardı, hazırlansaydınız" diyerek süre talebini reddetti. "Savunmanızı yapacak mısınız?" diye yeniden Kaftancıoğlu'na sordu ve o da talebini yenileyerek "Seçim sürecinde avukatlarım ile görüşemedim" dedi. Avukatlar süre talebini yineledi.

Mahkeme heyeti ile avukatlar arasında gerginlik yaşanırken mahkeme başkanı duruşmaya 15 dakika ara verdi. 

Verilen aranın ardından hakim, savunma süre talebini kabul ederek duruşmayı 18 Temmuz'a erteledi.

17 yıl hapisle yargılanıyor

Kaftancıoğlu, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılamak”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”, “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından yargılanacak. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında CHP İstanbul İl Başkanı’nın 17 yıla kadar hapsi isteniyor.

İddianamede ne var?

Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, Kaftancıoğlu’nun 2012 yılında yaptığı sosyal medya paylaşımları suç delili olarak yer alıyor. Paris’te öldürülen PKK kurucusu Sakine Cansız’ın ölümünün ardından Twitter’da yazdığı, “‘İnsanlık tarihi kadın ile başlar. İnsanlık kadına yapılanlarla kaybeder’ demiş Sakine Cansız. Ve insanlık yine kaybetti” mesajı, “terör örgütü propagandası yapmak” suçuna delil olarak gösteriliyor.

Kaftancıoğlu hakkındaki iddianeme; Berkin Elvan’ın ölümü, Gezi eylemleri, AK Parti’li bakanlara yönelik yolsuzluk operasyonu gibi toplumsal muhalefetin tepkisini çeken gelişmelerle ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımlarından oluşuyor.