CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun TV100 özel yayınında! "Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını çok istiyoruz"

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, TV100 Özel yayınında TV100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel'in sorularını yanıtladı. Torun, Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını istediğini fakat önemli olanın 6'lı masadan çıkan ortak karar olduğuna dikkat çekti. Adayın kim olduğu ve ne zaman açıklanacağına dair "Seçim takvimini açıklansın, 6'lı masa birleşir adayı açıklar" dedi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, TV100 Özel yayınında TV100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel'in sorularını yanıtladı.

Torun'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun başörtüsünü yasal güvence altına alma teklifi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında "Gel anayasaya düzeyinde sağlayalım" tartışmasına ilişkin Torun şunları söyledi: "Başörtünün serbestliğinde Sayın Genel Başkanımın geçmişte verdiği mücadele ortada. Başörtüsünün serbestliğiyle ilgili çabası ortada ama Erdoğan yine tarihin çok geçmişine giderek bir algı yaratmaya çalışıyor.

Sayın Genel Başkanımızın hamlesinin üzerine çıkmaya çalıştı kendisi. Gerçekten Sayın Genel Başkan samimi bir irade ortaya koydu. "Gelin bunu madem parlamentoda yasayla güvence altına alalım. Yasayla çözmüş olalım" dedi.

Erdoğan bir yandan diyor ki; "Başörtü sorunu yok. Türkiye’de böyle bir sorun var mı ki de bunu yapıyorsunuz" diyor. Sonradan da diyor ki "Gelin anayasayla çözelim diyor" Yani burada ciddi bir çelişki var.

"Kanun teklifine uygun olursa tabii ki de değerlendiririz"

Torun, sözlerine şöyle devam etti;

Bunların yasa yapma iradesi torba yasa. O torbaya ne varsa dolduruyorlar. Amacının dışında araya birkaç şeyde çıkıştırıyorlar. Artık bunu alışkanlık haline getirdiler. Geçmiş tecrübelerimiz bize bu kaygıyı düşünmeye itiyor. Biz diyoruz ki bizim verdiğimiz kanun teklifine uygun olursa tabii ki de değerlendiririz.

Artık bazı korkuları, kaygıları geride bırakmamız lazım. Bu ülkede eğer barış, huzur içerisinde yaşayacaksak süreci tamir edecek geçmişin eksikliklerini giderecek ve ileri bakacak bir süreci tanımlamamız lazım. Başörtüsünü kadınlarımız mutlaka takar kullanır. Bunu simgeleştirmenin bunun üzerinden siyaset yapmanın bir anlamı yok. Artık bunu aşmak durumundayız.

"Belediyelerimize algı yapılıyor"

Bakanlığın CHP'li belediyelere yönelik algı operasyonları düzenlediğini söyleyen Torun,

"Biliyoruz biz İçişleri Bakanlığı’nda bir birim kuruldu ve bizim bütün belediyelerimize operasyon düzenlemeye çalışıyorlar.

Bir müfettişin izlediği dosyayı daha sonra eğer bir şey bulamazsa bir başka müfettiş daha aynı dosyayı tekrar ele alıyor. Amaç incelemek onu düzeltmek falan değil. Buradan bir hata bulacaksın ne yapıp ne edip çıkaracaksın deniyor"

"Belediye Başkanları aday olabilir mi?"

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili şunları söyledi: "İstanbul, Ankara zaten mercek altında. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 16 milyon insanın yaşadığı bir yer ve gerçekten her şeyi şeffaf. Siz olmadık bir suç uydurur ve operasyon yaparsanız buna vatandaşın da bizim de tepkimiz farklı olur.

Belediye başkanları şuan kendi şehirlerindeki vatandaşların sorunlarının çözümleri için çalışıyorlar. 2 büyük metropolümüzün başkanlarının gündemde olmaları ve vatandaşların sevmesi gayet normal. Çok önemli projelere imza atıyorlar, geçmişten gelen sorunları çözüyorlar. Onlar tamamen İstanbul ve Ankara'nın sorunlarını çözmeye odaklandılar.

Belediye başkanlarımız da bu sürece çok önemli katkıda bulunacak. Onların yaptığı değerli hizmetler yereldeki başarımızı genelde de başaracağımızın ispatı olacaklar. Onlarda bunun yoğun bir gayreti içerisindeler."

Kemal Kılıçdaroğlu 6'lı masanın adayı mı?

Cumhurbaşkanlığı adayının kim olacağı sorusuna 6'lı masanın karar vereceğini fakat gönlünden geçen adayın Kılıçdaroğlu olduğunu söyleyen Torun, 6'lı masanın ortak aday çalışmasına ilişkin seçim takvimini işaret etti.Torun, "6'lı masa onaylarsa Sayın Genel Başkanımızın, Cumhurbaşkanı adayı olmasını çok isteriz. Bu göreve son derece yakışacağını ve seçimde de başarılı olabileceğine inanıyoruz. " dedi.

Seçimler ne zaman olacak?

2023 yılının Haziran ayında olması gereken seçimlerin bazı nedenlerden dolayı erkene alanabilme ihtimali olduğunu söyleyen Torun, "Haziran ayında sınavlar var. Haziran ayıyla ilgili takvimde sıkışıklık var. 1 ay seçimi erkene çekmek erken seçim olmuş olmaz. Ben seçimin açıkçası mayıs gibi olabileceğini düşünüyorum." diye ekledi.

Seçim anketlerine saygı duyduğunu fakat ısmarlama anketlerin olduğu gibi doğru olan anketlerinde olduğunu söyleyen Torun, "Halkın anketinin bu iktidarı başımzıdan gönderinde ne yaparsanız yapın diyor. Millet İttifakı'nın oranı %50'nin üzerinde, Cumhur İttifakı'nın %40 civarında olduğunu görüyoruz. Kılıçdaroğlunun anketlere göre oranı ise %50'nin üzerinde." dedi.