CHP'de milletvekili isyanı

Altı Masa’da krizler aşıla aşıla Kemal Kılıçdaroğlu ismi ortak aday olarak açıklandı.

Şunun altını çizmek gerekir ki Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerden bu yana olağanüstü bir liderlik gösteriyor. Gerek birbirinden çok farklı onca ismi bir araya getirmede gerek ortak hareket etme konusunda gerekse de kriz yönetiminde Kılıçdaroğlu ne denli mahir olduğunu kanıtladı.

Fakat CHP liderini şimdi, parti içindeki milletvekili listesi krizi bekliyor.

Özellikle yeni seçim yasasının ardından, Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin seçime hangi listeden gireceği önem kazanmıştı. İttifak toplantılarında konuşulan konulardan biri de DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti adaylarının milletvekili seçimine CHP listesinden girecek olmalarıydı.

Bu durumda DEVA ve Gelecek Partileri 20, Saadet Partisi 10, Demokrat Parti de iki adayını CHP listelerinden ve seçilecek sıralardan listelere sokmak istiyor.

İşte bu durum CHP teşkilatlarında fırtınalar koparıyor. Çünkü yıllardır parti için çalışan ve milletvekili olmak için uğraşan CHP’lilerin önemli bir kısmı liste dışında kalacağını düşünüyor.

Üstelik seçimin kazanılması halinde Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin liderlerine cumhurbaşkanı yardımcılığının yanı sıra, bir de bakanlık sözü de verildi. Bu durum, yıllardır iktidar olamamış CHP gibi bir partide, kazanma ihtimali ilk kez bu kadar yüksekken bakanlık hayali kuranlar için de başka bir sorun.

Uzun yıllar CHP’de görev yapmış bir siyasetçi bana şöyle söyledi: “Düşünsene, CHP’de bakanlık bekleyen o kadar isim var, fakat yüzde 0,5 oy bile alması zor olan Demokrat Parti’den Cemal Enginyurt bakanlık koltuğuna oturacak. Bu kabul edilebilir mi?”

İşte CHP liderini bu kadar önemli ve çözülmesi zor bir kriz bekliyor.

Parti içinden aldığım bilgilere göre Kemal Kılıçdaroğlu, Babacan’ın DEVA Partisi’ne 6-7, Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’ne 2-3, Temel Karamollaoğlu’nun Saadet Partisi’ne 2-3, Gültekin Uysal’ın Demokrat Partisi’ne 1 ya da 2 milletvekili adayını CHP listelerinden üst sıralarda yer vermeyi önerecek.

Elbette bu rakamlar partiler arasında tartışma ve pazarlık konusu olacak. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun önünde öyle ya da böyle çözmesi gereken ciddi bir kriz var.