CHP'de tarihi Kurultay günü: Gözler Ankara'da! Yeni genel başkan kim olacak?

14 Mayıs seçimlerinin ardından ‘değişim’ tartışmalarının gündeme geldiği Cumhuriyet Halk Partisi’nde beklenen gün geldi. Şimdiye dek 7 genel başkanın görev yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi’nin bin 368 kurultay delegesi yeni genel başkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor. İmamoğlu kurultayın Divan başkanlığını yaparken yarışın 13 senedir genel başkanlık görevini sürdüren Kılıçdaroğlu ve Manisa Milletvekili Özgür Özel arasında geçmesi bekleniyor.

CHP'de tarihi Kurultay günü: Gözler Ankara'da! Yeni genel başkan kim olacak?

CHP’de kurultay günü geldi. Yeni genel başkan kim olacak? Kemal Kılıçdaroğlu koltuğunu kaybedecek mi? CHP seçmeninin beklediği sorular bugün yanıtını bulacak. Bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP'de 1368 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirlemek için bugün sandık başına gidecek. Kurultayda, Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel, Örsan Öymen, ve Ünal Karahasan yarışacak.

İLHAN CİHANER ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

CHP Genel Merkezi’nde Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen İlhan Cihaner adaylıktan çekildi. Cihaner adaylıktan çekilmesi ile ilgili “bu antidemokratik, siyasetsiz ve kişilere indirgenmiş yarışın parçası olmayı reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

SALONA GELDİLER

Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu salona geldi.

100. yaşını kutlayan CHP'de bugüne kadar 19'u olağanüstü olmak üzere 56 kurultay gerçekleştirildi.

BUGÜN GENEL BAŞKAN YARIN PARTİ MECLİSİ SEÇİLECEK

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı ise "İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik kurultayı" sloganı ile 4-5 Kasım'da Ankara Spor Salonu'nda yapılacak. 2 gün sürecek kurultayda, bugün genel başkan seçimi yapılacak, yarın ise 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu seçilecek.

Kurultayda 13 yıldır genel başkanlık görevini sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu ile Manisa Milletvekili Özgür Özel yarışacak.

CHP'de tarihi Kurultay günü: Gözler Ankara'da! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 1

SON DAKİKA: KURULTAY'IN DİVAN BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU

Ekrem İmamoğlu'nun divan başkanlığı oy birliğiyle kabul edildi.

CHP Kurultayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Divan Başkanlığı’na oy birliğiyle seçilmesi ile başladı. İmamoğlu, kürsüye çıkarak konuşma gerçekleştirdi.

CHP'de tarihi Kurultay günü: Gözler Ankara'da! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 2

İmamoğlu'nun konuşmalarından satır başları şu şekilde:

"CHP, kongreler ve kurultaylar partisidir. CHP bu ülkenin kurucu ve birleştirici gücüdür.

Yeniden milletçe buluşmaya ihtiyacımız var."

CHP'de tarihi Kurultay günü: Gözler Ankara'da! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 3

KILIÇDAROĞLU VE ÖZEL'İN TRİBÜNLERİ AYRILDI

Arena Spor Salonu’nun sağ tarafındaki tribünler Özel’i, sol taraftaki tribünler ise Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler için ayrıldı.

CHP'de tarihi Kurultay günü: Gözler Ankara'da! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 4

DELEGELERE SIKI MARKAJ! İSTANBUL’UN DESTEĞİ ÖZGÜR ÖZEL’E…

Kurultayda 1368 kurultay delegesi, yeni genel başkanı ve PM üyelerini belirleyecek.

CHP Genel Başkanlığına aday olabilmek için 65, Parti Meclisi üyeliğine aday olabilmek için ise 10 delegenin imzası gerekecek.

Kurultay öncesi her iki adayın da delegelerin desteğini almak için attıkları adımlar dikkati çekiyor.

Bu kapsamda Özgür Özel, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile görüştü.

Çelik, 185 İstanbul delegesinin Özel'i destekleyeceğini açıkladı.

Dün de CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol önderliğinde 55 il başkanı, kurultay delegelerini temsilen Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini deklarasyon yayımlayarak duyurdu.

CHP'de tarihi Kurultay günü: Gözler Ankara'da! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 5

Özgür Özel'in kendisine destek için il başkanlarıyla görüşmelerini sürdürdüğü belirtilirken Kılıçdaroğlu'nun ise bugün Ankara'da bulunan kurultay delegeleriyle yemekte bir araya gelmesi bekleniyor.

 

PM VE YDK ÜYELERİ DE BELİRLENECEK

"İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik kurultayı" sloganı ile yapılacak 38. Olağan Kurultay'da genel başkanın yanı sıra Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri de belirlenecek.

Kurultayda adaylar arasında uzlaşma sağlanması durumunda PM seçimlerinin "blok liste" ve "fermuar" yöntemiyle gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Blok listede uzlaşma olmaması durumunda her aday "anahtar listesi"ni açıklayarak çarşaf listeden kendisine yakın isimlerin PM'ye girmesini sağlamaya çalışacak.

CHP'de 60 kişilik PM, kurultay sonrası en yetkili kurul olarak görev yapıyor.

MYK üyeleri, PM içinden atanırken milletvekili ve belediye başkanları listeleri de yine PM tarafından onaylanıyor.

ADAYLAR KURULTAY ÖNCESİ SON MESAJLARINI VERDİ

CHP’de bugün başlayan kurultayda genel başkanlık için yarışacak Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel, Örsan Öymen ve İlhan Cihaner’in ortak mesajı kurultayın demokrasi şenliğine dönüşmesi yönünde.

Kemal Kılıçdaroğlu: Güzel ve keyifli bir kurultay yapacağız, barış içinde bir kurultay yapacağız, birlikte bayram havası içinde bir kurultay yapacağız.

Özgür Özel: Kürte, Türke, Aleviye, Sünniye, sağcıya, solcuya, yoksula ve güvencesiz çalışana dokunacak bir siyaset vaat ediyorum. Bir süredir partimizin izlediği mahcup ve edilgen siyasete karşı, cesur ve kararlı bir siyaset öneriyorum. Sokaktan kaçan değil, sokağı ve meydanı örgütleyen bir CHP vaat ediyorum.

Örsan Öymen: Kurultay delegelerine çağrı yapıyorum: Birbirinden fazla bir farkı olmayan 2 adaylı kurultay tasarımına ve mühendisliğine ve bu despotik uygulamalara ve sizin özgür iradenizi baskı altına almaya çalışan güç odaklarına isyan edin, kurultay gününden önce imzalarınızla tüm aday adaylarının adaylaşmasını sağlayın, demokratik bir kurultayın gerçekleşmesinin yolunu açın; hep birlikte bir tarih yazalım.

İlhan Cihaner: İki adayın yarıştığını delegelerin hafızasına kazıyarak diğerlerini yok saymaya çalışıyorlar. Hem genel merkezcilerin hem değişimcilerin partiyi bugüne getiren pratiklerinden kopmadıklarını görüyoruz. Onun için mutlaka bu iki yapı dışındaki bakış açıları kurultaya yansımalı.