Cilt sağlığını korumak için nelere dikkat edilmelidir?

Hastalıklara yakalanmadan en değerli giysiniz derinize iyi bakmanız hayat boyunca cilt sağlığı için önem teşkil etmekte. "Sağlıklı bir cilt için nelere dikkat edilmeli? ve "Cilt sağlığınızı nasıl koruyabilirsiniz?" soruların cevabını Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu tv100.com okurları için yanıtladı.

Cilt sağlığını korumak için nelere dikkat edilmelidir?

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, cilt sağlığını korumak için sıklıkla tercih edilen mezoterapi ve PRP yöntemlerini tüm detaylarını tv100.com okurları için anlatıyor.

Kan, vücut ağırlığımızın 1/3'ünü oluşturan damarlarımızda dolaşan önemli bir sıvıdır. Kanın hücresel bileşenler dışındaki amino asitler, karbonhidratlar ve elementler gibi önemli maddelerin dokulara taşınmasını sağlayan sıvı kısmına plazma denir. Kandaki önemli hücrelerden biri trombositlerdir. Trombositlerin asıl görevi; damar bütünlüğü bozulduğunda kanamayı durdurmak ve iyileştirmektir. Trombositlerde birçok büyüme faktörü ve sitokin içerir. Bu özelliklerinden dolayı trombositler yaraların iyileşmesini sağlar.

Cilt sağlığını korumak için nelere dikkat edilmelidir? - Resim : 1

Trombositlerin bu faydaları bilinerek tıp alanında çeşitli şekillerde kullanılmıştır. Başarılı sonuçlarla hasarlı dokuları normale döndürmek için kullanılmıştır. PRP (Platelet Rich Plasma), kişinin kendi kanından elde edilen trombosit/trombosit hücrelerinden zengin kanı ifade eder.

PRP hangi durumlarda kullanılabilir?

Birçok branşta kullanıldığı gibi PRP tedavisi; kırışıklık, leke, akne ve yara izi, cilt çatlaklarının tedavisinde de kullanılır. Uygulama sonrası sarkma ve kırışıklık izlerinde azalma gözlemlenir. Peeling ve lazer gibi topikal tedavileri PRP ile birleştirmek tedavi sürecini hızlandırabilir ve kalıcı sonuçları destekleyebilir. Her yaş grubuna ve cinsiyete uygulanabilir. Trombosit sayısı düşük olduğunda kanser hastalarına uygulanamaz.

Cilt sağlığını korumak için nelere dikkat edilmelidir? - Resim : 2

PRP tedavisi 2 hafta ara ile 3-4 kez uygulanır. Her 10-12 ayda bir tekrarlanabilir. Seans süresi ortalama 30 dakika kadar sürmektedir. PRP dolgusu gibi derin kırışıklıklar için kullanılabildiği gibi mezoterapi veya yüz maskesi olarak da kullanılabilir. PRP hastaya ait olduğu için herhangi bir yan etki görülmez. Tedavide kişinin kendi kanı kullandığı ve hiçbir yabancı madde kullanılmadığı için alerji ve diğer reaksiyon olasılığı yoktur. Enjeksiyon nedeniyle uygulama bölgesinde sadece hafif ağrı ve morarma olabilir.

PRP saç uygulaması sayesinde ise kırılgan ve ince saçlar onarılır. Saç köklerinizi kalınlaştırır ve dolgunluk oluşmasına yardımcı olur. PRP saç bakımının diğer faydaları ise; saçları dökülmekten korumak, saç köklerinin canlılığını artırmak, saç dokusunu onarmak ve saç büyümesini teşvik etmek, hareketsiz saç köklerini canlandırmaktır.

Cilt sağlığını korumak için nelere dikkat edilmelidir? - Resim : 3

PRP yüz uygulamasının faydaları ise uzun vadeli etkilidir. Cilde canlılık en doğal şekilde enjekte edilir. Kolay ve güvenli bir şekilde uygulanabilir. Sadece yeni kollajen oluşumunu desteklemekle kalmaz, aynı zamanda cildin tüm önemli fonksiyonlarını destekler. Cildi gençleştirerek kırışıklıkları ve ince çizgileri giderir.

Cilt sağlığını korumak için nelere dikkat edilmelidir? - Resim : 4

Mezoterapi ile daha dinamik bir cilde sahip olabilirsiniz

Mezoterapide cildin alt tabakasındaki kollajen ve elastin yapıları uyarılır. Uyarı sonucunda kan ve lenf dolaşımı düzelir ve tepki oluşur. Uygulamada kişilerin istek ve ihtiyaçlarına göre belirlenen mineraller ve amino asitler karıştırılarak belirli oranlarda enjekte edilir. Mezoterapi sonrası beklenen yan etkiler kızarıklık ve morarmadır. Beklenen yan etkiler oldukları için herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolurlar.

Operasyondan sonra kişiden kişiye değişmekle birlikte etkisi ikinci veya üçüncü uygulamadan sonra görülmeye başlar. Yüz mezoterapisinde kişinin cilt problemine göre ilaç belirlenir ve cilt altına uygulanır. İlgili ilaçların az miktarda olması nedeniyle yan etki olasılığı azalır. Yüz mezoterapisi sayesinde ciltteki kırışıklıklar ve sarkmalar giderilir, kırışıklıklar giderilir, cilt daha parlak ve genç görünür.

Cilt sağlığını korumak için nelere dikkat edilmelidir? - Resim : 5

Yüz mezoterapisi zaman ve çevresel etkenlerle oluşan kırışıklık, çökme ve sarkmalara karşı uygulanan bir tedavi yöntemidir. Boyun ve dekolte bölgesine uygulanabilen bu yöntem sayesinde cildin mineral, vitamin ihtiyacı karşılanır, kan dolaşımı düzelir.

Özellikle yüz, boyun ve dekolte bölgesindeki deformelerden (kırışıklık, renk eşitsizliği) rahatsız olan kişilere uygulanabilir. Yüz mezoterapi yöntemi sonuçları ise oldukça başarılıdır. Uygulanacak seans sayısı kişinin cildine ve ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir. Genellikle tercih edilen seans sayısı ve sıklığı 2 haftada bir olmak üzere 2 ila 7 seanstır. Ciltte elde edilen başarılı sonucu korumak için belirli aralıklarda koruma seansı yapılabilir. Karışım ince uçlu iğneler ile cilde enjekte edilir. Ağrı duyusunu önlemek için buz ile soğuk kompres yapılabilir. Yüz mezoterapisi sonrasında deforme olan yerlerde değişiklikler hemen fark edilir. İşlem sonrasında cilt daha parlak, canlı, sağlıklı ve diri gözükür.