Çin aşı pasaportu çalışmalarına başladı

Çin Sinovac aşısı olanların ülkeye "testsiz ve karantinaya girmeden" gelmesi için aşı pasaportu çalışmalarına başladı. Buna göre, Sivonac aşısı olmayanları kapıda uzun sağlık taramaları ve testler bekleyecek.

Çin aşı pasaportu çalışmalarına başladı

Avrupa Birliği, sadece AB tarafından onaylanan aşılardan oluşan bir Aşı Pasaportu hazırlayıp “sadece bu aşı pasaportu ile seyahat serbestisi” getirirken, Çin de AB Pasaportu'na karşı kendi aşı pasaprtunu çıkarma çalışmalarına başladı. “Çin aşısı pasaportu” için de sadece Sinovac aşısı olma şartı getiriliyor.

Alman Der Tagesspiegel gazetesi Çin‘in, ekonomik bağlantılar nedeniyle Çin'e sık ziyaret eden Avrupalıları olumsuz etkileyeceğini yazdı. AB ve diğer bir çok batı ülkesi, Çin aşısının klinik denemelerinin AB ile ABD'deki düzenlemelere uygun olmadığını, aşıya güvenin az olduğunu savunuyor.

Öte yandan Rus aşısının üretimi için Almanya'da fabrika arayışı sürüyor. Şu ana kadar uygun bir yer bulunamadığı, bulunan yerlerin sahiplerinin de ret cevabı verdiği, son olarak Bavyera'da bir fabrikayla ilgilenildiği belirtiliyor.

Rus aşısının sonbaharda Almanya'da olması bekleniyor. Ancak o zamana kadar diğer aşıların çoktan yetişmiş olacağı hesaplanıyor. Çin aşısı gibi, Rus aşısının klinik deneylerinin AB ve ABD standartlarında olmadığı da biliniyor. Bu nedenle çok az kişinin Sputnik V yaptırmayı kabul edeceği sanılıyor.