Çin’de havai fişek fabrikasında patlama: 21 ölü, 61 yaralı
Çin’in Hunan eyaletinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 21 kişi hayatını kaybetti, 61 kişi yaralandı. Patlama sonrası arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
Çin’in güneyindeki Hunan eyaletinde, Liuyang ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında dün akşam saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Yerel Acil Durum Yönetimi Bürosu, olayda 21 işçinin hayatını kaybettiğini, 61 kişinin yaralandığını açıkladı.
Patlama sonrası bölgeye çok sayıda itfaiye ve acil durum ekibi sevk edildi. Arama-kurtarma çalışmaları sürerken, yaralıların hastanelerde tedavi altına alındığı bildirildi.

ÇİN DEVLET BAŞKANI Şİ'DE ÇAĞRI
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, arama ve kurtarma çabalarının seferber edilmesi ve olayla ilgili soruşturmanın hızla yürütülerek sorumlulardan hesap sorulması çağrısı yaptı.
Tüm yerel yönetimlerin ve ilgili birimlerin kazadan ders çıkarması ve iş yeri güvenliği tedbirlerini artırması gerektiğine işaret eden Şi, kilit sektörlerde risk takibi ve kontrolünün güçlendirilmesi talimatını verdi.
Acil Durum Yönetimi Bakanlığı, kurtarma ve yardım çalışmalarını yönlendirmek üzere bir ekibi bölgeye gönderdi.
Liuyang ilçesi, Çin'de havai fişek türü eğlence amaçlı patlayıcı malzemelerin üretim merkezi olarak tanınıyor.
Liuyang ilçesi, Çin’de havai fişek üretiminin merkezi olarak biliniyor. Ancak bölgede daha önce de benzer kazalar yaşanmıştı. Haziran 2025’te Linci’deki bir fabrikada meydana gelen patlamada 9 kişi ölmüş, 26 kişi yaralanmıştı. Bu yılın şubat ayında ise farklı eyaletlerdeki havai fişek dükkanlarında yaşanan patlamalarda toplam 20 kişi hayatını kaybetmişti.