Çin'den Evergrande krizinde kritik bankacılık adımı

Çin, Evergrande krizi kaynaklı risklerin finans sektörüne yayılmasını sınırlamak için, Evergrande’nin sorunlarla mücadele eden bölgesel bir bankadaki payını satın alacak.

Çin'den Evergrande krizinde kritik bankacılık adımı

Çin, gayrimenkul devi China Evergrande Group’ta yaşanan likidite krizinin finansal sektöre sıçramasını engellemek için yeni bir adım attı. Evergrande, Shengjing Bank Co. bankasında sahip olduğu yüzde 20 hisseyi, yerel Shenyang hükümetine 1,55 milyar dolara satmayı kabul etti. Banka, satıştan elde edilen gelirin banka bünyesindeki borçların kapatılmasında kullanılmasını talep etti. 

Söz konusu satışın, Evergrande’nin tahvil sahiplerine ve konut alıcılarına olan yoğun borcunu ödemesine önemli bir katkı sağlanması beklenmiyor.

Bu satış, yetkililerin, bir kurtarma adımından kaçınmaya çalışmaları ile birlikte, Evergrande’nin kötüleşen likidite krizinin bankacılık sistemine etkilerini en aza indirmek için attığı adımların bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

En az 10 banka bu ayın başlarında yatırımcılara, Evergrande'ye açtıkları krediler için yeterli karşılık ayırdıklarını ve risklerin kontrol altında olduğunu söyledi.

Hong Kong Merkez Bankası, bankalardan Evergrande Group’taki risklerini rapor etmelerini istemişti.

Küçülme ve hisse satışı baskısı artıyor

Moody’s Investors Service kıdemli analisti Nicholas Zhu, “Sosyal ve finans sektörü istikrarının sürdürülmesi Çin hükümetinin halen temel politika hedefini oluşturuyor. Yerel yönetimler dahil otoriteler, Evergrande sorununun çözümünün sosyal ya da finansal istikrarsızlık yaratmamasını sağlamak için politika tedbirleri alacak ve koordinasyon sağlamaya yönelik roller üstelenecektir” dedi.

Açıklamaya göre, gayrimenkul devi Evergrande, Shengjing Bank’taki borsada işlem görmeyen 1,75 milyar adet hisse senedini hisse başına 5,7 yuan karşılığı Shenyang Shengjing Finance Investment Group Co.’ya satacak. İlgili tarafların onayını gerektiren bu satış sonrası Evergrande’nin bankadaki payı yüzde 14,57’ye düşecek. Evergrande, Ağustos ayında gerçekleştirdiği önceki Shengjing Bank hisse satışından yaklaşık 1 milyar yuan elde etmişti.

Bu işlem ayrıca, Evergrande’nin başkanı milyarder Hui Ka Yan üzerinde büyük tutarlara ulaşan borçlarını ödemek için küçülmesi ve hisse satması yolunda artan baskının altını çiziyor. Evergrande’nin Shengjing Bank’taki orijinal yüzde 36’lık payı, 2.8 milyar dolar ile emlak devinin en değerli varlıkları arasında yer alıyordu. Bu varlığın cazibesi, düzenleyici kuruluşların bankalar ve en büyük hissedarlar arasındaki tercihli kredi ve tahvil alımları gibi işlemler üzerindeki denetimini artırmasının ile birlikte azalıyor.

Evergrande hisseleri Çarşamba günü Hong Kong piyasasında yüzde 10 değer kazandı. Bloomberg’in derlediği fiyatlara göre, şirketin 2022 vadeli dolar cinsinden tahvili hafifçe düşerek 25,3 sente inerken, 2025 vadeli tahviller değişmeyerek 23,5 sentte kaldı. Shengjing Bank hisseleri Salı günü 7 Hong Kong doları seviyesinden kapandıktan sonra işlem görmedi.

Kaynak: Bloomberght