Çinli virologun açıklaması kan dondurdu: Salgının bilinmesi için ABD’ye kaçtım

Çinli virolog Dr. Li-Meng Yan, Çin hükümetinin korona virüs salgınını açıkladığı tarihten daha önce bildiğini ama gizlediğini iddia etti.

Hong Kong Üniversitesi’nin eski araştırmacısı olan Çinli virolog Dr. Li-Meng Yan, Çin hükümetinin korona virüs salgınını dünyaya duyurduğu Aralık 2019 tarihinden daha önce bildiğini ama gizlediğini iddia etti. Dr. Li-Meng Yan korona virüs salgınını duyurmak isteyince “ispiyonculara nasıl davranıldığını bildiği için” Çin’e bağlı ama özerk idareye sahip Hong Kong’tan ABD’ye kaçmak zorunda kaldığını söyledi.

‘İncele dediler’

Fox News’a verdiği röportajda, korona virüsü inceleyen ilk bilim insanlarından biri olduğunu belirten Dr. Yan, Aralık 2019’da Hong Kong Üniversitesi’ndeki yöneticisi Dr. Leo Poon’un kendisinden SARS benzeri ilginç bir virüsü incelemesini istediğini söyledi. Yan, “Çin hükümeti, Hong Kong’dakiler de dahil olmak üzere denizaşırı uzmanların Çin’de araştırma yapmasına izin vermedi” dedi.

‘Sen işine bak’

Dr. Yan, daha fazla bilgi almak için ulaştığı Çin’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nde bir bilim adamı olan arkadaşının kendisine hastalığın insandan insana bulaştığını söylemesi üzerine, müdürlerine bu bilgiyi ilettiğinde “sadece işine bakmasının” söylendiğini öne sürdü.

Dr. Li-Men Yan, korona virüs konusundaki araştırmalarının hayat kurtarabileceğine inandığı ve bunu paylaşmak istediği için ABD’ye kaçtığını, Hong Kong’a asla geri dönemeyebileceğini bilerek risk aldığını da sözlerine ekledi. Öte yandan, Hong Kong Üniversitesi’ndeki işini kaybettiğini de belirten Dr. Yan, Çin hükümetinin salgını daha önce bildiğini öne sürmesinin yanı sıra kendisinin ilk araştırmasının da göz ardı edildiğini iddia etti.

Vaka sayısında rekor artış

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) cuma günü küresel korona virüs vakalarında rekor bir artış bildirdi ve 24 saat içinde toplam vaka sayısının 228.102 arttığı açıklandı. Son verilere göre, dünyada korona virüs vaka sayısı 12 milyon 774 bin 655’e, ölü sayısı 565 bin 582’ye, iyileşen Kovid hastası sayısı ise 7 milyon 460 bin 150’ye yükseldi.

ABD’nin Georgia eyaletine bağlı Athens kentinde korona virüs vakalarının artması sonucu kamuya açık yerlerde ve ticari kuruluşlarda maske takmak zorunlu kılındı. Buna rağmen kamuya açık alanlarda yemek yeme veya sigara içme sırasında maskenin zorunlu olmadığı belirtildi.

DSÖ, Çin’e uzman ekip gönderdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, korona virüsün kaynağını araştırmak üzere örgüt bünyesinden uzman bir ekibin Çin’e hareket ettiğini bildirdi. Ghebreyesus, “Pandemi ile mücadeleye devam ederken, virüsün kaynağını da araştırıyoruz. Şu anda iki DSÖ uzmanı, diğer bilim insanlarıyla buluşmak için Çin’e gitti” dedi. Ghebreyesus, DSÖ uzmanları ve Çinli meslektaşlarının, “virüsün hayvanlardan insanlara nasıl bulaştığını” inceleyeceğini aktardı.