Çip krizi: Kredi kartları da risk altında

Dünya genelinde yaşanan çip tedarik sıkıntılarının kredi kartları için de risk oluşturduğu ifade edildi.

Çip krizi: Kredi kartları da risk altında

Dünya genelinde yaşanan mikroçip sıkıntısının plastik banka kartlarını da etkileyeceği açıklandı. The Smart Payment Association (SPA) ve Analitik Ajansı ABI Research uzmanları, kart üreticilerinin mikrodenetleyici olarak da adlandırılan mikroişlemci modülleri sıkıntısı ile karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Yaşanan üretim ve tedarik sıkıntıları nedeniyle siparişe açık olan çiplerin fiyatları da önemli ölçüde artarken teslimat süreleri de uzadı.

Kredi kartları üzerinde kullanılan çiplerin üreticilerinden yapılan sevkiyatların 6 ile 10 aya kadar uzadığını belirten yetkililer, sınırlı miktarda çip üretimi nedeniyle plastik kredi kartı maliyetlerinin arttığını belirtti.

Çip üretiminin küçük fabrikalarda ve küçük ölçekte hacimlerde gerçekleşmesinin karlı olmadığını belirten uzmanlar, çip üretiminde ölçek ekonomisinin geçerli olduğunu, yani çok büyük miktarlarda ürettikçe maliyetin düştüğünü ve üreticinin sürümden kazandığını söylüyor.

Bu durumda da piyasadaki küçük üreticilerin şansı olmadığının altını çizen uzmanlar, artan siparişleri sadece dev firmaların karşılayabileceğini vurguluyor.

Çip üreticisi Infineon’un CEO’su Reinhard Ploss, çiplerin küçük boyutlu olmasına rağmen yığınlanma özellikleri olmadığını ve bir son kullanma tarihlerinin olduğunu açıklarken, bu nedenle çiplerin müşteriye zamanında teslim edilebilmesi için siparişin doğru zamanda verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.