Çocuklulara yüzde 10 zamlı maaş! Üç çocuğu olan anne babanın maaşına yüzde 10 zam!

Nüfusu yaşlanan OECD üyesi bazı ülkelerde nüfusu artırmak için emekli aylığına ilave artış yoluyla teşvik uygulamaları yaygınlaşıyor. Özellikle Slovakya ve Slovenya çocuk sahibi annelerin emekli aylıklarında iyileştirmeye gitti. Slovenya’da çocuk başına emekli aylığına yüzde 1,36 oranında artış yapılıyor.

Çocuklulara yüzde 10 zamlı maaş! Üç çocuğu olan anne babanın maaşına yüzde 10 zam!

Slovakya ve Slovenya çocuk sahibi annelerin emekli aylıklarında iyileştirmeye gitti. Slovenya’da çocuk başına emekli aylığına yüzde 1,36 oranında artış yapılıyor. Bu haktan anne yararlanabiliyor. Uygulamanın cazibesini artırmak için kapsamı genişletildi. Anne henüz emekli değilse, annenin kabul etmesi halinde ebeveyn desteği babaya ödenebilecek.

Nüfusu yaşlanan OECD üyesi bazı ülkelerde nüfusu artırmak için emekli aylığına ilave artış yoluyla teşvik uygulamaları yaygınlaşıyor.Devletler nüfusun yaşlanmasına karşı çözüm arıyorlar. Son yıllarda bazı ülkelerde uygulamaya konulan ve giderek yaygınlaşan çözümlerden birini çocuk sahibi emeklilere daha yüksek emekli aylığı bağlanması oluşturuyor. Bazı ülkeler emeklilere, yetiştirdikleri çocuk başına oransal veya sabit tutarda zam yapıyor. Fransa üç çocuğu olan anne babanın emekli aylığına yüzde 10 zam uygulamasının kapsamını geçen yıl genişletti. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, yazı dizisinin bu bölümünde dünyada sosyal güvenlik alanındaki son reformları yazdı.

"ÇOCUĞA EN FAZLA BAKIMI SAĞLAYAN EBEVEYNE VERİLECEK"

Çekya’da Ocak 2023’ten itibaren çocuğa en fazla bakımı sağlayan ebeveynin emekli aylığına, büyüttüğü her çocuk için 500 Çekya Kronu verilmeye başlandı.

"EBEVEYN MAAŞI ÖDENECEK"

Slovakya’da Fransa’daki gibi iki ebeveyn de çocuk teşvikinden yararlanabiliyor. Ancak, Slovakya Fransa ve diğer ülkelerden farklı olarak 2023 yılında ilginç bir sistem uygulamaya koydu. Çocukların talep etmesi halinde, çalışmakta olan çocukların prime esas kazançlarının (brüt ücret diye de kabul edebiliriz) yüzde 1,5’i oranında anne veya babalarının emekli aylığına katkı yapılacak.

“Ebeveyn maaşı” olarak adlandırılan bu ödeme çocuğun talep etmesinden itibaren başlayacak. Bu haktan her çocuk için bir ebeveyn yararlanabilecek. Ebeveynin emekli aylığında yapılacak ilave artış çocuğun ileride alacağı emekli aylığını olumsuz etkilemeyecek. Çocuklar karar değiştirdiklerinde anne veya babanın ebeveyn maaşı kesilebilecek.